3-9 yaş çocuklarda temporal arter termometresi ile vücut ısısı ölçümünün diğer ateş ölçüm yöntemleri ile karşılaştırılması
Comparison of body temperature measurement with temporal artery thermometer and other fever measurement methods in children aged 3-9 years
  1. Tez No: 784701
  2. Yazar: IŞIL KÜBRA SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM İCLAL BAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Oral, Ateş, Temporal arter, Termometre, Vücut ısısı ölçümü, Body temperature measurement, Fever, Thermometer, Temporal artery, Oral
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş: Ateş vücut ısısının normalin üzerine çıkması olarak tanımlanır ve dünyanın farklı gelişmişlik düzeyine sahip birçok ülkesinde, çocuklarda acil servise başvurunun en sık sebebidir. Yüzyılı aşkın süredir cıvalı termometreler ile ateş rektal, aksiller ve oral yollardan ölçülebilmekteydi. Şimdilerde ise kızılötesi ve elektronik termometreler ile de rektum, aksilla, oral kavite, timpanik membran, cilt ve son olarak da temporal arterden vücut ısısı ölçümü yapılmaya başlandı. Bu çalışmada son yıllarda kullanıma sunulan temporal arter termometresinin (TAT), oral elektronik, kızılötesi temassız cilt ve timpanik termometreler ile karşılaştırılması ve her bir yöntemin farklı ateş kestirim değerlerinde sensitivite ve spesifite değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışmaya, büyük bir şehir hastanesinin genel pediatri ve çocuk acil polikliniklerine başvuran 3 ile 9 yaş arası yaş grubunda, dışlama kriterlerini karşılayan 104 çocuk dahil edildi. Her bir katılımcının vücut ısısı oral, timpanik, kutanöz ve temporal arter termometresi ile cihazların uygulama talimatlarına uyularak ölçüldü. Referans ateş ölçüm yöntemi oral termometre idi. Verilerle uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak, duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif prediktif değerler hesaplandı. Veriler: Tüm termometreler oral termometre ölçümleri ile koreleydi, en güçlü korelasyon timpanik termometre ölçümlerinde bulundu. Referans termometre ile diğer vücut ısısı ölçüm yöntemlerinin ortanca değerleri arasındaki farkın anlamlılığı değerlendirildi. Oral vücut ısısı ölçümleri kütanöz ölçümden anlamlı olarak daha yüksekti. Temporal ölçüm ile elde edilen vücut ısısı değeri oral ölçümden anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Oral ve timpanik ölçüm arasında istatistiki fark yoktu. Tüm ölçümlerde farklı kestirim değerleri belirlenerek, her bir değer için sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer ve negatif prediktif değer hesaplandı. Kütanöz ölçümde, ateş kestirim değeri arttıkça sensitivite azaldı. En yüksek sensitivite 37 °C'de %97.2 bulunurken en düşük sensitivite ise 38 °C'de %16.7 olarak belirlendi. Spesifite ise tüm kestirim değerleri için oldukça yüksekti ve 37.4 °C ve üzeri ölçümlerde %100'e yükseldi. Timpanik ölçüm tüm kestirim değerleri için yüksek sensitivite ve spesivite gösterdi. 37.5 °C ve altında %100 sensitif iken 37.7 °C ve üzeri değerlerde sensitivite azaldı. Spesifitesi ise ölçülen değerle birlikte artarak 38 °C kestirim değerinde %100 e ulaştı. Temporal arter termometresinde ise tüm kestirim değerleri için yüksek sensitivite gösteriyordu. En düşük sensitivite 38 °C' de %91.7 olarak belirlendi. Kestirim değeri azaldıkça spesifite de azaldı ve en düşük 37 °C' de %48.5 olarak belirlendi. Son olarak anne ya da baba hissiyatı için hesaplanan sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer (PPD) ve negatif prediktif değerler (NPD) sırasıyla %97.2, %88.2, %81.4, %98.4 olarak sonuçlandı. Sonuç: Çalışmamızda referans termometreyi en iyi yansıtan yöntemi timpanik termometre, ikinci temporal ve üçüncü kütanöz termometre olarak yorumladık. Timpanik termometrenin otit ve serumen ile tıkalı kulaklarda ölçümünün güvenli olmaması nedeniyle TAT'ı referans termometrenin arkasından ateş taramasında ikinci sıraya yerleştirebiliriz. Çalışmamızda TAT, hastaları yakalama oranının daha yüksek olması sebebiyle kütanöz termometrenin önüne geçmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: Fever is defined as a rise in body temperature above normal and is the most common reason for children to apply to the emergency department in many countries of the world with different levels of development. For over a century, fever could be measured rectally, axillary and orally with mercury thermometers. Nowadays, infrared and electronic thermometers have started to measure body temperature from the rectum, axilla, oral cavity, tympanic membrane, skin and finally the temporal artery. In this study, it was aimed to compare the temporal artery thermometer, which has been used in recent years, with oral electronic, infrared non-contact skin and tympanic thermometers and to determine the sensitivity and specificity values of each method in different fever estimation values. Materials and methods: This prospective study included 104 children aged 3 to 9 years, who met the exclusion criteria, admitted to the general pediatrics and pediatric emergency outpatient clinics of a large city hospital. The body temperature of each participant was measured with an oral, tympanic, cutaneous and temporal artery thermometer, following the application instructions of the devices. The reference temperature measurement method was oral thermometer. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values were calculated using appropriate statistical methods with the data. Results: All thermometers correlated with oral thermometer measurements. The strongest correlation was found in tympanic thermometer measurements. The significance of the difference between the median values of the reference thermometer and other body temperature measurement methods was evaluated. Oral body temperature measurements were significantly higher than cutaneous measurements. The body temperature value obtained with the temporal measurement was found to be significantly higher than the oral measurement. There was no statistical difference between oral and tympanic measurement. Different cut-off values were determined for all measurements, and sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive value were calculated for each value. In the cutaneous measurement, the sensitivity decreased as the fever predictive value increased. The highest sensitivity was 97.2% at 37 °C, while the lowest sensitivity was 16.7% at 38 °C. The specificity was quite high for all cutoff values and increased to 100% at 37.4 °C and above measurements. Tympanic measurement showed high sensitivity and specificity for all cutoff values. While it was 100% sensitive at 37.5 °C and below, the sensitivity decreased at 37.7 °C and above. Its specificity increased with the measured value, reaching 100% at the 38 °C cutoff value. Temporal artery thermometer showed high sensitivity for all cut-off values. The lowest sensitivity was determined as 91.7% at 38 °C. As the predictive value decreased, the specificity decreased and the lowest was determined as 48.5% at 37 °C. Finally, sensitivity, specificity, positive predictive value and negative predictive values calculated for parental sentiment were 97.2%, 88.2%, 81.4%, and 98.4%, respectively. Conclusions: In our study, we interpreted the method that best reflects the reference thermometer as tympanic thermometer, second temporal and third cutaneous thermometer. Becouse of the measurement of the tympanic thermometer in clogged with cerumen and otitis ears is not safe, we can place the TAT in the second rank in fever screening, behind the reference thermometer. In our study, TAT preceded cutaneous thermometer due to the higher rate of detecting patients. 1.