Tam gelişmiş türbülanslı boru akışının sayısal hesaplanmasında düşük reynolds sayılı K-E türbülans modellerinin incelenmesi ve karşılaştırılması
- Tez No: 78484
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHİR KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: k-e Modeli Boru Akışı, k-£ Model Pipe Flow
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, düşük Reynolds sayılarında k-e modellerinin on farklı çeşidini karşılaştırmalı olarak sunmuştur. Modellerin her biri kısaca özetlenmiş ve tam gelişmiş boru akışı uygulamaları değerlendirilmiştir. Sayısal simülasyonlar Reynolds sayısının 7000, 21800, 50000 ve 500000 değerleri için sunulmuştur. Ortalama eksenel hız, türbülans kinetik enerji, türbülans kinetik enerji kaybolma miktarı, Reynolds kayma gerilmesi, eddy viskozitesi ve yüzey sürtünme katsayısı hesaplamalarında sayısal simülasyon ve deneysel veriler karşılaştırılmıştır. Her biri için modellerin bağıl performansları değerlendirilmiştir. Modeller arasında, özellikle türbülans kinetik enerji, türbülans kinetik enerji kaybolma miktarı ve eddy viskozitesi hesaplamalarının değişiklik arzettiği bulunmuştur. Elde edilen bulgulara göre, Myong ve Kasagi'nin (1990, JSME Int. J. 33, 63-72) ileri sürdüğü model, tam gelişmiş türbülanslı boru akışı hesaplamalarında en üstün performansı göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A comparative study is presented of ten different versions of the low Reynolds number k-e turbulence model. The individual models are briefly outlined and evaluated by application to fully developed pipe flow. Numerical simulations were performed at Reynolds numbers of 7000, 21800, 50000, and 500000. Predictions of the mean axial velocity, turbulent kinetic energy, dissipation rate of turbulent kinetic energy, Reynolds shear stress, eddy viscosity, and skin friction coefficients are compared to both experimental and direct numerical simulation data. The relative performance of the models is assessed. It has been found that the predictions between the models can vary considerably, particularly for the turbulent kinetic energy, its dissipation rate, and the eddy viscosity. The results indicate that the model proposed by Myong and Kasagi (1990, JSME Int. J. 33, 63-72) has the best overall performance in predicting fully developed, turbulent pipe flow.