Üniversite öğrencilerinin akıllı saat kullanımını kabul etme niyetlerini etkileyen faktörler
- Tez No: 784947
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ADALIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Saatler, Akıllı Saat Uygulamaları, Giyilebilir Teknoloji, Karar Destek Sistemleri, Sosyal Etkiler, Satın Alma Davranışı, Smartwatches, Smartwatch Applications, Decision Support Systems, Purchasing Behavior, Social Effects, Wearable Technology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Günümüzde akıllı saat kullanıcı sayıları hızla artmakta ve buna bağlı olarak da giyilebilir teknoloji ürünleri önemli bir pazar oluşturmaktadır. Bu bağlamda üniversite öğrencilerinin akıllı saat kullanımını kabul etme niyetlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin akıllı saat kullanımını kabul etme niyetlerini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki özel bir üniversitenin uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 313 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırmada öğrencilere Liang Hong Wu, Liang Chuan Wu ve Shou-Chi Chang' nin 2016 yılında geliştirmiş oldukları 8 boyutlu (göreceli avantaj, kullanım kolaylığı, uyumluluk, sonuç gösterilebilirliği, haz, sosyal etki, tutum, davranışsal niyet) 40 maddelik“Müşterilerin Akıllı Saati Kabul Etme Niyeti”ölçeği uygulanmıştır. Algılanan göreceli avantajın, algılanan kullanım kolaylığının, algılanan uyumluluğun, algılanan sonuç gösterilebilirliğin ve algılanan hazın akıllı saat kullanımına yönelik tutumu anlamlı ve olumlu yönde etkilemiştir. Akıllı saat kullanımına yönelik tutumun hedef davranışı gerçekleştirmeye yönelik davranışsal niyeti anlamlı ve olumlu yönde etkilemiştir. Algılanan göreceli avantajın ve algılanan sosyal etkinin akıllı saat kullanımına yönelik davranışsal niyeti anlamlı ve olumlu yönde etkilemiştir. Bu çalışmada elde edilen bulgular akıllı saat geliştiren şirketlerin karar destek sistemlerine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
As the number of smartwatch users increases rapidly, wearable technology products comprise a significant market. In this context, it is important to examine the factors affecting the intention of university students to accept the use of smartwatches. The aim of this study is to investigate the factors affecting the intention of university students to accept the use of smartwatches. Quantitative research methods were used in the study. The participants of this study included 313 students determined by the random sampling method of a private university in the Turkish Republic of Northern Cyprus. In this research, an eight-dimensional (relative advantage, ease of use, compatibility, result demonstrability, pleasure, social impact, attitude, behavioral intention) and 40-item“Consumers' Intention to Accept Smartwatch”scale developed by Liang Hong Wu, Liang Chuan Wu and Shou-Chi Chang's is used. Perceived relative advantage, perceived ease of use, perceived compatibility, perceived result demonstrability, and perceived enjoyment have a significant and positive impact on attitude toward using the smartwatch. Attitude toward using the smartwatch has a significant and positive impact on behavioral intention to conduct target behavior. Perceived relative advantage and perceived social influence has a significant and positive impact on behavioral intention to use the smartwatch. The findings obtained in this study will contribute to the decision support systems of companies that develop smartwatches.