فرائد اللآلئ للعلامة يحيى بن عبد الله فخر الدين الرومي في الفقه الحنفي (ت: 864هـ) من باب الطهارة إلى باب الشفعة (دراسةً وتـحقيقاً)
Yahyâ bin Abdullah Fahreddin er-Ravi'nin (Ö. 864 H.) Hanefî fıkhı hakkındaki Ferâid el-Âlî adlı eserinin Taharet bâbından şufa bâbına kadar inceleme ve tahkiki
  1. Tez No: 785023
  2. Yazar: İBRAHİM CÂSİM ABDULLAH EL-CİNÂNÎ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDUSSELÂM YUSUF İSA YAKUB
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Ferâidü'l-leâlî, Yahya er-Rûmî, Namaz Bölümü, Tahkîk, Jurisprudence(fiqh), Faraed Al-La'ali, Yahya Al-Roumi, The Book of Prayer, investigation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu tez, Yahya b. Abdullah Fahreddin er-Rûmî'nin (ö. 864) Ferâidü'l-leâlî isimli eserinden Tahâret ile şuf'a arasını tahkik etmeyi hedeflemektedir. Eser Hanefi fıkhına göre başlıklandırılmış, muhtasar bir fetva kitabıdır. Müellif eserinde insanların hükmünü her zaman bilmeye ihtiyaç duydukları konularla ilgili Hanefi alimlerin fetvalarını bir araya getirmiştir. Kendisi de fakih olan müellif, insanların başına az gelecek konularla ilgili garib ve nadir fetvaları da insanlara faydalı olacağını düşünerek yazmıştır. Bu sebeple eser tam bir fıkıh kitabı hüviyeti kazanmıştır. Eserde fetva nakledilen yüzün üzerinde kaynak mahtuttur. Hatta bazıları Müntekâ isimli kitapta olduğu gibi kayıptır. Müellifin yaşadığı dönem, zati ve ilmi hayatı, işlenirken betimleyici analitik yöntem kullanılmıştır. Metnin yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, nakledilen görüşlerin asli kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesi, âyet, hadis ve fıkhi konuların tahrîcinde ise tahkik ve talik metodu kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara varılmıştır: Diğer Hanefî alimlerde olduğu gibi müellif de fıkhî konuları işlerken âyet ve hadisler yanında rey ve içtihada da yer vermiştir. Eser özellikle, namaz, zekât, oruç, hac, alışveriş, faiz, kira ve şuf'a konusunda olmak üzere Hanefî fetvalarıyla ilgili eserler arasında zikredilebilir. Fetvalar fıkhi başlıklar altında verildiği için İlim talipleri konuyla ilgili fetvalara kolayca ulaşarak; eserden rahatça istifade edebilirler. İhtilaflı konularda bürhan ve delile dayalı yapılan tercihlerden de fıkıh talebeleri faydalanabilirler. Eser mellifin fıkhî konularda ichitad etmedeki mahereti ile kendi görüşünü desteklemek için delil ve hüccetleri sunmadaki başarısına delalet etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to investigate a special part of the chapter of al-Taharah (purity)to the chapter of al-Shafa'a(intercession) from the book“Farad Al-La'ali”which wroted by the sufi hanafi jurist sheikh Yahya bin Abdullah Fakhr al-Din al- Adranwi (d. 864 AH). The book is a summary of the fatwas of Hanafi jurisprudence, arranged on the chapters of jurisprudence that collected from the explanations and fatwas. Its importance comes from being specific to issues that people share and need all the time and they ask scholars and specialists about them. It also included strange, rare and controversial fatwas among the Hanafi jurists. The book is also rich in precious sources from the main books of Hanafi jurisprudence, more than a hundred books, most of which are still in manuscript form, and some of them are lost, such as the book Al-Muntaqa. The study followed the historical descriptive approach in presenting the biographical and scholarly biographies of the author and the political, social and educational aspects of his era, while the scientific method used in the investigation and commentary on the book: such as writing the text, justify the text with diacritics, comparing the copies, attributing the sayings, and extracting the issues and documenting them. The most important conclusion of the study was: The author depends heavily on opinion and analogy in the rooting and inference of the researched jurisprudential issues In addition to his inference on the the Holy Quran and the Hadith, likewise, the book Al-Farad contains a large number of brief and important fatwas in every chapter of the Hanafi jurisprudence, such as the chapters on al-Taharah, the Prayer, the Zakat, the Fasting, the Hajj, the Sales, the Usury, the Rent and the Shafa'a(intercession) in a way that benefits specialists, students and Judicial and legislative specialists. As well as the creativity of the Sheikh in dividing the book into chapters, and put the issues into sections to make it easier to benefit from it, Likewise, the author has a superior ability to cite the sayings and weighting them with evidences, and that the book reflects the author's skills in jurisprudence in matters of jurisprudence, and his culture in presenting arguments and proofs to support his opinion.