فرائد اللآلئ للعلامة يحيى بن عبد الله فخر الدين الرومي في الفقه الحنفي(ت: 864ه) من باب الشركة إلى باب العتق (دراسةً وتحقيقاً)
Yahyâ bin Abdullah Fahreddin er-Ravi'nin (Ö. 864 H.) Hanefî fıkhı hakkındaki Ferâid el-Âlî adlı eserinin şirket bâbından ıtk bâbına kadar inceleme ve tahkiki
- Tez No: 785035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkın, Ferâidü'l-leâlî, Yahya er-Rûmî, Şirket, Köle Azadı, Jurisprudence(fiqh), Faraed Al-La'ali, Yahya Al-Roumi, al-Sharikah (partnership), al-Itiq (manumission)
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmada Hanefî fakihi ve mutasavvıf alimlerden Yahya b. Abdullah Fahreddîn el-Ürdünî'nin (ö. 864) el-Fevâidü'l-leâlî isimli eserinin şikretler ile köle azadı bölümleri arası tahkik edilmiştir. Kitapta Hanefî fıkhı esas alınmıştır. Müellif fetvaları fıkhi konulara göre uygun başlıklar altına almış, muhtasar bir şekilde zikretmiştir. Eserde Hanefi fıkıh şerleri ile fetva kitaplarından istifade edilmiştir. İnsanların genelini ilgilendiren, her zaman ihtiyaçları olduğu için alimlere sorma gereği hissettikleri hususların zikredilmiş olması eserin önemi olarak ifade edilebilir. Buna ilaveten eserde Hanefi âlimlerin nadir ve garib konularla ilgili fetvalarına da yer verilmiştir. Araştırmacı, müellif Yahya er-Rûmî'nin hayatı, yaşadığı dönem ve dönemin önemli olaylarını aktarırken betimleyici analitik yöntemi kullanmıştır. Eserin yazılması, harekelenmesi, nüshaların karşılaştırılması, farklılıkların tespiti, nakledilen görüşlerin asli kaynaklardaki yerlerinin gösterilmesi hususlarında ise tahkik ve talik yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara varılmıştır: Müellif eserinde Hanefi mezhebine dair yazılmış yüz civarında kitaptan alıntı yapmıştır. Bunlardan çoğu baskısı yapılmamış mahtut kitaplardır. Kitaplardan bazısı ise kayıptır. Müellif, fıkhî konuların aslını araştırırken aklî ve martıkî istidlalleri bolca kullanmıştır. Kur'ân ve hadis metinlerinden istişhâdı ise azdır. Eser istifadeyi kolaylaştıracak şekilde başlıklara ayrılmıştır. Müellif, nakledilen görüşlerden maslahat ve delile uygun olanını tercih etmede başarılıdır. Şirket, vakıf, nikah, talak, süt emme ve köle azadı konularında mütehassıs kişilerin ve hukukçuların istifade edebileceği birçok konuya eserde değinilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated a section of the book“Farad Al-La'ali”which wroted by the sufi hanafi jurist sheikh Yahya bin Abdullah Fakhr al-Din al-Adranwi (d. 864 AH): from the chapter of al-Sharikah (partnership) to the chapter of al-Itiq (manumission). The book is a summary of the fatwas of Hanafi jurisprudence, arranged on the chapters of jurisprudence that collected from the explanations and fatwas. The importance of this book comes from being specific to issues that people share and need all the time and they ask scholars and specialists about them. It also included strange, rare and controversial fatwas of the Hanafi jurists. The study followed the historical descriptive approach in presenting the biographical and scholarly biographies of the author and the political, social and educational aspects of his era, while the scientific method used in the investigation and commentary on the book: such as writing the text, justify the text with diacritics, comparing the copies, attributing the sayings, and extracting the issues and documenting them. The most important conclusion of the study was: The author The author quoted more than a hundred books of precious hanafı sources most of them are still in manuscript form, not printed yet and some of them are lost. Likewise, most of the author's mental and logical reasoning when rooting for the researched jurisprudential issues, and his citation of the texts of the Qur'an and Sunnah are few. As well as the creativity of the Sheikh in dividing the book into chapters, and put the issues into sections to make it easier to benefit from, he was also proficient in dealing with jurisprudential issues and choosing the most correct of the sayings according to evidence and utility. The author also put forward a lot of important fatwas on issues of partnership, waqf, marriage, divorce, breastfeeding and manumission in a way that benefits specialists, students and Judicial and legislative specialists.