Fagot icrasındaki ekspirasyonun boyun kasları üzerindeki etkisinin klinik ortamda incelenmesi ve performansla ilişkisinin sunumu
Clinical investigation of the effect of expiration on neck muscles in bassoon performance and the presentation of its relationship with performance
- Tez No: 785081
- Danışmanlar: DOÇ. ÇAĞRI ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Anatomi, Fizyoloji, Müzik, Anatomy, Physiology, Music
- Anahtar Kelimeler: nefes, fagot, kas, boyun, teknik, postür, ekspirasyon, performans, basınç, core, SKM, Genioglossus, Hyoid, servikal, vokal, Sagital, Aksiyel, Koronal, breath, MRI, bassoon, muscle, neck, technique, posture, expiration, performance, pressure, core, SCM, Genioglossus, Hyoid, cervical, vocal, Sagittal, Axial, Coronal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Fagot Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Araştırma konusu, uzun süreli ekspirasyonun bir sonucu olarak profesyonel fagot sanatçılarının boyun bölgesindeki kaslarda meydana geldiği düşünülen değişimleri ele almaktadır. Kontraksiyonun uzun vadeli etkilerine dikkat çekilmektedir. Varsayım doğrultusunda açığa çıkabilecek sorunlar, enstrümantistin sağlığına ve performansına özgü olarak değerlendirilmektedir. Araştırmanın son kısmında yanlış uygulamalardan kaçınmak için yapılabilecekler irdelenmekte ve belirli yaklaşımların önerisine yer verilmektedir. Teknik, özel bir durumu yürütmeye odaklı, planlı, kalıplaşmış işlemlerdir. Belirli hareketleri kalıcı hale getirmek üzere vücudun eğitilmesi süresince temel alınan teknik, vücudun kapasite ve yetilerini giderek üst sınırlarına yaklaştırmaktadır. Performans sırasında kullanılan kasları, antrenmanın giderek kuvvetlendirdiği gelişen yapılara dönüştürmektedir. Bu gelişimin olumlu katkıları beceri ve kondisyon olarak bilinmektedir. Fakat bu yapıların aşırı strese maruz kalarak zorlanması farklı sonuçlar doğurabilmektedir. Bu durumun performansa yönelik ne tür handikaplar yaratabileceğini ve ortaya çıkarabileceği sağlık problemlerinin neler olabileceğini gözlemlenebilir kılmak çalışmanın önemini ortaya çıkarmaktadır. Enstrümantistin konforunu sağlayan ve müzikal ifade gücünü belirleyen, doğru teknik sayesinde bedeni üzerinde kurabildiği hakimiyettir. Bu çalışmada beden farkındalığı, doğru tekniğin ve dolayısıyla hakimiyetin temeli olarak sunulmuştur. Solunum sisteminde görev üstlenen yapıların sadece bulundukları yerler ile ilgili edinilmiş yüzeysel bilginin, beden farkındalığı üzerinde oluşturucu bir etkisi bulunmadığından, sistem bileşenlerinin özellikleri, fonksiyonları ve ilişkileri tanımlanmıştır. Araştırma konusu müzisyenin ihtiyaç duyacağı ölçüde kapsamlı bir okuma haline getirilmeye çalışılmıştır. Ek unsurlar (kamış, askı tercihi, enstrüman marka ve modeli) belki de daha sonraki araştırmalar için bir alan oluşturacak şekilde çalışma kapsamının dışında tutulmuştur. Bununla birlikte, konuyla direkt ilişkisi sebebiyle kamış seçimine yüzeysel olarak değinilmiştir. Araştırma amacı için ideal görülen yöntem boyun MR'ı olmuştur. MR sonuçlarının sağladığı objektif bilginin yanı sıra, mülakat sorularına verilen cevaplardan subjektif bilgiler elde edilmiştir. MR'da nötr duruş dışında, maksimum ve minimum üfleme olmak üzere iki ayrı performans koşulu yerine getirilmiştir. Araştırma örneklemine ait değerler tıbbi istatistik uzmanlığınca analiz edilmiştir. Deney grubuna yöneltilen mülakat sorularından elde edilen veriler de istatistiğe tabi tutularak sağlanan diğer verilerle birlikte değerlendirmeye katılmıştır. Sonuçlar Radyoloji uzmanları ve KBB doktorlarınca tartışılmış ve değerlendirilmiştir. Klinik sonuçlar istatistiksel yönden anlamlı sayılmayacak farklara işaret etmiştir. Mülakat cevaplarından elde edilen sonuçlar ise istatistiksel olarak çeşitli pozitif ilişkiler ortaya koymaktadır. Söz konusu ilişkilerin objektif sonuçlarla açıklanamıyor oluşu, enstrümantistlerin bir kısmının yaşadıklarını ifade ettikleri sorunların henüz radyolojik bulgu yaratacak duruma gelmemiş olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The research topic deals with the changes that are thought to occur in the neck muscles of Professional bassoonists as a result of prolonged expiration. Attention is drawn to the long-term effects of contraction. Problems that may arise in line with the hypothesis are evaluated as specific to the health and performance of the instrumentalist. In the last part of the research, the possible ways to avoid misapplications are analysed and certain approaches are suggested. A technique is a planned, moulded procedure focused on the execution of a specific situation. The technique, which is taken as a basis during the training of the body to make certain movements permanent, gradually brings the body's capacities and abilities closer to their upper limits. It transforms the muscles used during performance into developing structures that are gradually strengthened by training. The positive contributions of this development are known as skill and fitness. However, the strain of these structures by being exposed to excessive stress can have different consequences. Making observable what kind of handicaps this situation may create for performance and what kind of health problems may arise reveals the importance of the study. It is the control that the instrumentalist can establish over his or her body through correct technique that provides comfort and determines the power of musical expression. In this study, body awareness is presented as the basis of the correct technique and therefore the control. Since the superficial knowledge acquired only about the locations of the structures in the respiratory system does not have a constitutive effect on body awareness, the properties, functions and relationships of the system components have been defined. The research subject has been tried to be turned into a comprehensive reading to the extent that the musician will need. Additional factors (reed, strap preference, brand and model of the instrument) were excluded from the scope of the study, perhaps as a field for further research. However, due to its direct relationship with the subject, reed selection has been mentioned superficially. MRI of the neck was considered as the ideal method for the purpose of the research. In addition to the objective information provided by the MRI results, subjective information from the answers given to the interview questions. In the MRI, two different performance conditions, maximum and minimum blowing, were fulfilled except for the neutral posture. The values belonging to the research sample were analysed by medical statistics expertise. The data obtained from the interview questions directed to the experimental group were also subjected to statistics and included in the evaluation together with the other data provided. The results were discussed and evaluated by radiologists and ENT doctors. Clinical results indicated differences that were not statistically significant. The results obtained from the interview responses, on the other hand, show various statistically positive relationships. The fact that the aforementioned relations can not be explained with objective results suggests that the problems that some of the instrumentalists have mentioned may not have reached a state to create radiological evidence yet.