Synthesis and activity study of 4- hydroxyacetophenone- piperidine-Mannich bases
4- hidroksiasetofenon-piperidin-Mannich bazlarının sentez ve aktivite çalışmaları
  1. Tez No: 785111
  2. Yazar: SARA JIHAD SALEH AL MAHAMID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, piperidin, 4-hidroksiasetofenon, Mannich bazı, mikrodalga, Cytotoxicity, piperidine, 4-hydroxyacetophenone, Mannich bases, microwave
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Al Mahamid, S.J. (2023). 4- hidroksiasetofenon-piperidin-Mannich bazlarının sentez ve aktivite çalışmaları. Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Kimya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul. Bu çalışmada 1-[4-hidroksi-3-[(substitüe-1-piperidinil)metil] fenil] etanon yapısı taşıyan 13 yeni bileşik Mannich reaksiyonu kullanılarak konvensional ve mikrodalga tekniği ile hazırlandı. İlk teknikte hedef bileşikler 4-hidroksiasetofenon, formaldehit ve bazı sübstitüe piperidin türevlerinin etanol içerisinde 7 saat ısıtılmasıyla elde edildi. İkinci metot da 4- hidroksiasetofenon, formaldehit ve bazı sübstitüe piperidin türevlerinin dioksan içindeki çözeltisi 15 dakika süreyle, 120°C da power 300 W uygulanarak sentezlendi. İki metotla da hazırlanan bileşiklerin sonuçları karşılaştırıldı. 13 yeni bileşiğin yapı aydınlatması, IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve temel analiz teknikleriyle doğrulandı. Ek olarak, sentezlenen bileşiklerin sitotoksik, MTT metot kullanılarak MCF7 üzerinde test edildi. Aktivite sonucuna göre sentezlenen bileşikler MCF7 hücre hattına karşı yüksek ve orta aktivite göstermiştir. Bunların arasında 1-[4-hidroksi-3-[(4-fenil piperidin-1-il)metil]fenil] etanon (bileşik 2) ve 1-[4-hidroksi-3-[(4-siyano-4-fenilpiperidin) -1-il)metil]fenil]etanon (bileşik 11), sırasıyla 22 ve 29 µM IC50 değerleri ile MCF7 hücre hattına karşı yüksek sitotoksik aktivite sergiledi. Bileşik 1, 4, 5, 7, 9, 12 ve 13 ise MCF7 hücre hattında orta düzeyde aktiviteye gösterdi.
Özet (Çeviri)
Al Mahamid, S.J. (2023). Synthesis and activity study of 4-hydroxyacetophenone-piperidine-Mannich bases. Yeditepe University Institute of Health sciences, Department of Pharmaceutical Chemistry, M.Sc. Thesis, Istanbul. In this thesis study, 13 new compounds bearing 1-[4-hydroxy-3-[(substituted-1-piperidinyl)methyl]phenyl]ethanone backbone were synthesized by Mannich reaction using conventional and microwave irradiation methods. In the first method, the target compounds were synthesized by reaction of the 4-hydroxyacetophenone, formaldehyde and some piperidine derivatives under reflux for seven hours in ethanol. In the second method, microwave radiation was applied on the 4-hydroxyacetophenone, formaldehyde and piperidine derivatives in 1, 4-dioxane with 15 min at 120°C and power 300 W. The results of two methods were compared. Structure elucidation of the 13 new compounds were confirmed by IR, 1H-NMR, 13C-NMR, and elementary analysis techniques. In addition, the cytotoxicity of synthesized compounds was tested on human breast cancer cell line (MCF7) by MTT assay. According to the activity result, 1-[4-hydroxy-3-[(4-phenylpiperidin-1-yl) methyl] phenyl]ethanone (compound 2) and 1-[4-hydroxy-3-[(4-cyano-4-phenylpiperidin-1-yl) methyl] phenyl]ethanone (compound 11) have high cytotoxic activity on MCF7 with IC50 values 22 and 29 µM, respectively. While compounds 1, 4, 5, 7, 9, 12 and 13 have moderate activity on the MCF7 cell line.