Marka aşkının oluşmasında marka imajı, hedonik tüketim ve marka değerinin etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of brand image, hedonic consumption and brand equity on the creation of brand love
- Tez No: 785181
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka İmajı, Marka Aşkı, Marka Değeri, Hedonik Tüketim, Brand Image, Brand Love, Brand Equity, Hedonic Consumption
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin hedonik tüketim eğilimlerinin, marka imajı ve marka değeri algılarının marka aşkı oluşumundaki etkisini incelemektir. Çalışma, marka imajının, hedonik tüketim eğilimi ve marka değeri üzerindeki etkisinin belirlenmesinin yanında marka imajı, marka aşkı ilişkisinde marka sadakatinin aracılık rolünün de belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de yaşayan 18 yaş ve üzerindeki akıllı telefon kullanıcılarından oluşan 575 tüketici oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen analizlerin sonuçlarına göre marka imajının marka aşkı, marka değeri boyutları ve hedonik tüketim eğilimi boyutları üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca marka değeri boyutlarından marka çağrışımlarının ve marka sadakatinin marka aşkını pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Bunlara ek olarak hedonik tüketim eğilimi boyutlarından rol ve fikir edinmenin de marka aşkını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Kadın tüketicilerin erkek tüketicilere göre daha yüksek düzeyde hedonik tüketim eğilimine, marka aşkına ve marka sadakatine sahip olduğu bulgusu da çalışmanın diğer bir sonucudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of consumers' hedonic consumption tendencies, brand image and brand value perceptions on the formation of brand love. The study aims to determine the mediating role of brand loyalty in the relationship between brand image and brand love, as well as to determine the effect of brand image on hedonic consumption tendency and brand equity. The sample of the study consists of 575 consumers, 18 years of age and older, living in Turkey. According to the results of the analyzes carried out, it has been determined that the brand image has a significant and positive effect on the dimensions of brand love, brand value and hedonic consumption tendency. In addition, it was concluded that brand associations and brand loyalty, which are among the dimensions of brand value, positively affect brand love. In addition to these, it has been determined that taking roles and ideas from the dimensions of hedonic consumption tendency have a positive effect on brand love. Another result of the study is the finding that female consumers have a higher level of hedonic consumption tendency, brand love and brand loyalty than male consumers.