Ortaokul müzik derslerinde kullanılan çocuk şarkılarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on children's songs used in secondary school music lessons
- Tez No: 785371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN UÇAL CANAKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuk şarkıları, eğitim müziği besteciliği, ergenlik dönemi, ses mutasyonu, Children's songs, educational music composition, adolescence, voice mutation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çocuk şarkıları müzik eğitimi içerisinde oldukça önemli bir yere sahiptir ve ortaokul müzik eğitimi dersleri genel olarak şarkı söyleme etkinlikleri ile yürütülmektedir. Ortaokul kademesinde eğitim görmekte olan öğrenciler ergenlik evresinin, erken ergenlik dönemi içerisinde bulunmaktadırlar. Bu dönem içerisinde ortaokul çocuklarının fiziksel ve psikolojik süreçleri eğitimciler tarafından dikkatle izlenmelidir. Ortaokul öğrencilerinin müzik derslerine ilgi, tutum ve katılımlarının yüksek olması için derslerde yer verilecek şarkıların onların fiziksel ve psikolojik değişimlerine uygunluğu büyük önem taşımaktadır. Bu araştırmada ortaokul müzik öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak en beğenilen çocuk şarkılarının belirlenmesi, bu şarkıların ortak özelliklerinin saptanması ve eğitim müziği besteciliğine ilişkin önerilerin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir iline bağlı 30 ilçedeki ortaokullarda görev yapan 30 müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada en beğenilen çocuk şarkılarının belirlenmesi, bu şarkıların ortak özelliklerinin saptanması ve eğitim müziği besteciliğine ilişkin önerilerin oluşturulabilmesi için müzik öğretmenleri ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ortaokul müzik derslerinde kullanılan çocuk şarkılarına ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesinin amaçlandığı bu araştırmanın sonucunda, en sevilen beş şarkının 'Tebessüm', 'Çanakkale Türküsü', 'Yurdumda', 'Mavi Gezegen' ve 'Bilmece' şarkıları olduğu, tonal şarkıların makamsal şarkılara göre daha çok sevildiği, en çok tercih edilen türün yerli-yabancı popüler şarkılar olduğu, öğrencilerin şarkılarda en çok sevdikleri konunun Atatürk ve vatan sevgisi olduğu, çoğunlukla hızlı tempolu şarkıların sevildiği görülmüştür. Araştırma kapsamında görüşme yapılan müzik öğretmenlerinin çoğunlukla ders kitabı dışında kaynak kullandığı, yeni bestelenmiş çocuk şarkılarına derslerinde yer verdikleri ve ortaokul müzik dersi repertuarında güncel ve klasik şarkıların bir arada harmanlanmış biçimde yer verilerek kitapların güncellenmesine yönelik görüşleri araştırma sonuçları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Children's songs have a very important place in music education and secondary school music education lessons are generally carried out with singing activities. Students studying at the secondary school level are in the early adolescence period of the adolescence stage. During this period, the physical and psychological processes of secondary school children should be carefully monitored by educators. In order for secondary school students to have a high interest, attitude and participation in music lessons, it is of great importance that the songs that will be included in the lessons are suitable for their physical and psychological changes. In this study, it was aimed to determine the most popular children's songs based on the opinions of secondary school music teachers, to determine the common features of these songs and to present suggestions for educational music composition. In this research, document analysis and interview technique, which are qualitative research methods, were used. The study group of the research consists of 30 music teachers working in secondary schools in 30 districts of İzmir. In this research, interviews were held with music teachers in order to determine the most popular children's songs, to determine the common features of these songs and to create suggestions for educational music composition. A semi-structured interview form was used as a data collection tool in the research. Within the scope of this research, it is aimed to examine the opinions of teachers about children's songs used in secondary school music lessons, it was concluded that the five most popular songs were 'Tebessüm', 'Çanakkale Türküsü', 'Yurdumda', 'Mavi Gezegen' and 'Bilmece'. It is observed that tonal songs are more popular than maqam songs. According to the results of the research, it has been determined that the most preferred song type is domestic and foreign popular songs. It has been seen that the most favorite subject of the students among the song themes and subjects is the love of Atatürk and the country, and mostly fast-paced songs are liked. It was observed that the music teachers interviewed within the scope of the research used extracurricular resources besides the textbook and included newly composed children's songs in their lessons. Among the results of the research are the teachers' views on updating the books by including contemporary and classical songs in the secondary school music lesson repertoire.