Ortaokul yöneticilerinin öğretmenlerin motivasyonuna yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi
- Tez No: 785384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKMEN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Motivasyon, Yönetim, Okul yöneticisi, School, Motivation, Management, School Administrators
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İnsan dünyaya gözlerini açtığında her an yeni şeyler öğrenir. İnsanın öğrenim hayatı evde başlar. İlk öğretmen annedir. Okul yaşı geldiğinde evdeki öğrenmeye destek olarak ailenin hayatına öğretmenlerde girer. Kırsal yerlerde yaşayan, ortaokul yaşına gelmiş çocuklar için aile hasreti başlar. Küçücük çocuklar eğitimlerine devam edebilmek için devletin açtığı yatılı okullara gitmek zorundadırlar. Öğrenciler ders bittikten sonra ailelerinin yanına değil pansiyondaki odalarına gitmektedir. Öğrenciler sevindiğinde, mutlu olduğunda, üzüldüğünde ya da ağladığında yanında anne babasını değil öğretmenini görmektedir. Yatılı okullarda kalan bu öğrencilerin öğretmenleri öğrencilere hem annelik, hem babalık yapmakta, öğrencilerin bütün dertleriyle ilgilenmektedir. Bu zorlu ve yorucu süreçte öğretmenlerin yardımlarına okul yöneticileri yetişmektedir. Okul yöneticilerinin öğretmenlere rehberlik yapması, yardımcı olması ve onları motive etmesi öğretmenler için çok önemlidir. Okul yöneticisi, öğretmenlerin örgüt etkinliklerine konsantre olup, etkin ve verimli çalışabilmesi için moral ve motivasyonlarını arttırmalıdır. Her bireyin motive olma durumu farklıdır. Okul yöneticisi öğretmenlerini iyi tanıyıp onları motive edecek teşvikleri bulmalıdır. Bu çalışmanın amacı yatılı okullarda görev yapan öğretmenlerin okul yöneticileri tarafından motive edilme durumlarını değerlendirmek ve bu durumu farklı boyutlarıyla ele almaktır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar literatürle desteklenerek okuyucunun konuyu daha iyi kavramasına yardımcı olması sağlanmıştır. Bu araştırma sonucunda, yatılı okullarda çalışan öğretmenlerin okul yöneticileri tarafından motivasyonlarının arttırılmasına katkı sağlayabileceği hedeflenmektedir. Araştırmanın evreni Türkiye'nin Muş ilinde 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde yatılı okullarda çalışan okul yöneticileri ve öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmaya Muş İlinin Korkut ilçesinde yatılı okullarda çalışan 9 okul yöneticisi ve 43 öğretmen katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması şeklinde, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak yapılmıştır. Ortaokul yöneticilerinin öğretmenleri motive etme durumu ile ilgili 13 farklı boyutu ele almaktadır. Bu boyutlardan faydalanılarak okul yöneticilerine ve öğretmenlere 2 ayrı görüşme formu hazırlanmış ve uygulanmıştır. Bu araştırma neticesinde araştırmaya katılanlar tarafından okullarda birlik beraberliğin oluşması için sosyal etkinliklerin artırılması, İletişimin çok önemli olduğu, eğitimle ilgili problemlerin çözümünde geç kalınmaması, okul yöneticisinin öğretmenler arasında adil olması, okul yöneticisinin öğretmenlerin sıkıntılarına yardımcı olması, okulda karar alınırken kolektif akılla hareket edilmesi, öğretmenlerin kendilerini geliştirmeleri için fırsatlar oluşturması, eksikliklerin fark edilmesi için eleştiriye açık olmanın gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human learning is an on-going process that starts at birth and at home. The first teacher for an individual is one's caregiver. This process is later supported by teachers at school. For rural area kids learning comes with longing for parents because they have to attend a boarding public school. For such students, teachers find themselves in the position to provide support for many needs such as counseling, mentoring and coaching. In this complicated process, school administrators have the significant role of providing guidance and assistance to teachers, while reinforcing their motivation. It is important to understand that maintaining a high level of motivation is indispensable for focused teacher activity and productivity. Administrators must take into consideration individual differences in sources of motivation for each teacher. The purpose of this study is to explore teachers' perceptions of administrators' teacher motivation practices. The goal of the study is to contribute to literature demonstrating ways to increase teacher motivation capabilities of public boarding school administrators. Sample for the study consists of administrators and teachers working at public boarding schools in the city of Mus in Turkey for the Fall 2014 and the Spring 2015 term. 9 administrators and 43 teachers from public boarding schools in Korkut region of Mus have participated in the study. A qualitative methodology employing a semi-structured interview technique has been used to allow exploration of new perspectives. The research analyzes 13 different methods that administrators can use to motivate teachers. Based on these methods, 2 interview forms have been developed and conducted on each interviewee. In response to questionnaires, interviewees have emphasized the importance of organizing social activities, communication between teachers and administrators, timely response to problems, indiscriminate manner of administrators, participation of teachers in decision making, creating opportunities for teachers' self development, and being open to criticism in order to increase motivation of teachers.