Örgütsel muhalefetin yenilikçi davranışlar ve örgütsel çeviklik üzerine etkisinde psikolojik ayrıcalığın aracı rolü: Teknoparklarda bir araştırma
The mediating role of psychological entitlement in the effects of organizational dissent on innovative behaviors and organizational agility: A research in technoparks
- Tez No: 785630
- Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET KARADAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Muhalefet, Yenilikçi Davranışlar, Örgütsel Çeviklik, Psikolojik Ayrıcalık, Teknaoparklar, Organizational Dissent, Innovative Behaviors, Organizational Agility, Psychological Entitlement, Technoparks
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Teknolojinin ve girişimciliğin gelişmesinde Teknoparkların büyük rolü bulunmaktadır. Dolayısıyla Teknoparkların sahip olduğu insan kaynaklarının niteliklerinin belirlenmesi ve etkinliğinin yükseltilmesi için yapılacak olan çalışmalar da önemli olmaktadır. Örgütsel davranışın güncel konularını Teknoparklar bağlamında ele alan bu çalışmanın amacı, örgütsel muhalefetin yenilikçi davranışlar ile örgütsel çevikliğe etkilerini ve bu değişkenler arasındaki ilişkide psikolojik ayrıcalığın aracılık rolününün bulunup bulunmadığını tespit etmektir. Yerli ve yabancı yazında bu değişkenler arasındaki ilişkileri ele alan sınırlı sayıda çalışma bulunduğu göz önüne alındığında, araştırmanın yazına öenmli bir katkıda bulunacağı değerlendirilebilir. Araştırmanın örneklemini İç Anadolu Bölgesinde faaliyet gösteren Teknoparklarda görev yapan işgörenler oluşturmaktadır (n=523). Çalışmada veriler örgütsel muhalefet (Kassing, 2000), yenilikçi davranışlar (Scott ve Bruce, 1994), örgütsel çeviklik (Sharifi ve Zhang, 1999) ve psikolojik ayrıcalık (Campbell vd.2004) ölçeklerinden oluşan bir soru formu ile toplanarak verilerin geçerlilik ve güvenilirliklerini test etmek için bir model oluşturulmuştur. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliklerini test etmek için Doğrulayıcı Faktör Analizinden yararlanılmıştır. Araştırmanın doğrudan hipotezlerini test etmek için Basit Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Tezdeki aracı değişken etkilerini test etmek için Preacher ve Hayes (2008) in process macro yöntemi ve Sobel testinden yararlanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında dikey muhalefetin psikolojik ayrıcalık negatif, örgütsel çeviklik ile de pozitif yönde ilişkili olduğu tespit edilmiş, yatay muhalefetin de psikolojik ayrıcalık ile pozitif yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte psikolojik ayrıcalığın dikey ve yatay muhalefetin örgütsel çeviklik üzerindeki etkisinde aracılık rolünün bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışmanın sonunda ise araştırmanın sağlayacağı katkılara ve sınırlılıklara değinilmiş; kavramsal ve uygulamaya dair öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technoparks have a great role in the development of technology and entrepreneurship. Therefore, the studies carried out to identify the qualifications of the human resources of Technoparks and to increase their efficiency are also important. The aim of this study, which deals with the current issues of organizational behavior in the context of Technoparks, is to determine the effects of organizational dissent on innovative behaviors and organizational agility and the mediating role of psychological entitlement in the relationship between these variables. In view of the limited number of studies dealing with the relationships between these variables in domestic and foreign literature, this research can be considered as a significant contribution. The sample of the study consists of employees working in Technoparks operating in the Central Anatolia Region (n=523). The data were collected through a questionnaire consisting of organizational dissent (Kassing, 2000), innovative behaviors (Scott & Bruce, 1994), organizational agility (Sharifi & Zhang, 1999) and psychological entitlement (Campbell vd., 2004) scales. A mode was form to test the validity and reliability of the data. The confirmatory factor analysis was utilized for his purpose. The direct hypotheses of the research, is tested through The Simple Linear Regression analysis. To test the mediating variable effects Hayes' method of Process Macro and Sobel test were employed. Findings of the study revealed that vertical dissent was negatively related to psychological entitlement while it was positively releated to organizational agility. On the other hand, horizontal dissent was found to be correlated with psychological entitlement. However, it was discovered that psychological entitlement does not have a mediating role in the effect of vertical and horizontal dissent on organizational agility. At the end of the study, the contributions and limitations of the research and conceptual and practical suggestions are conveyed.