Fen bilimleri ve matematik öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ortamlarının derslere entegrasyonu ile ilgili görüşlerinin incelenmesi
Analysing of science and mathematics teachers' opinions on the integration of out of school learning environments into the lessons
- Tez No: 786143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TEKEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okul dışı öğrenme ortamları, fen bilimleri öğretmenleri, matematik öğretmenleri, etkinlikler, out-of-school learning environments, science teachers, mathematics teachers, activities
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde okuduğunu anlayabilen, günlük yaşantısında kullanabilen, günlük hayattaki problemlere çözüm üreten bireylere ihtiyaç vardır. Bu sadece sınıf duvarları içerisinde mümkün değildir. Bu anlayış öğrenme- öğretme sürecinde değişimlere sebep olmuştur. Bundan dolayı okul dışı öğrenme ortamlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada fen bilimleri ve matematik öğretmenlerinin okul dışı öğrenme ortamlarında uygulanabilecek etkinliklerle ilgili görüşlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılan çalışma 2021- 2022 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılmıştır. Akdeniz bölgesinde bir il merkezinde bulunan ortaokullarda görev yapmakta olan 5 fen bilimleri ve 5 matematik öğretmeni çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Veri toplama sürecinde ilk olarak alanyazındaki çalışmalardan faydalanılarak araştırmacı tarafından hazırlanan öğretmenlerin okul dışı öğrenme ortamları ile ilgili bilgi düzeyleri ve deneyimlerini ortaya çıkarmak amacıyla ön görüşmeler uygulanmıştır. Daha sonra araştırmacı tarafından hazırlanan fen ve matematik derslerinde kullanılabilecek okul dışı öğrenme ortamlarının yer aldığı iki etkinlik hazırlanmıştır. Bu etkinlikler öğretmelere gösterilmiş ve incelemeleri için zaman verilmiştir. Öğretmenler etkinlikleri inceledikten sonra onların okul dışı öğrenme ortamları ile düşüncelerindeki değişimi görmek için son görüşmeler uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları alanyazında yer alan çalışmalardan faydalanılarak araştırmacı tarafından uzman görüşü alınarak hazırlanmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler tekrarlı şekilde okunup kodlanarak kod ve temalar oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda öğretmenler; okul dışı öğrenme ortamlarına ihtiyaç duyduklarını, öğrencinin hayat boyu öğrenmesini sağladığını, kalıcı öğrenmenin gerçekleştiğini ifade etmişlerdir. Ancak öğretmenler zaman, maddiyat, ulaşım gibi yasal prosedürlerde sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenler bu etkinlikleri yapmak için kendi bilgi ve becerilerinin gelişmesi gerektiğini söylemişlerdir. Öğretmenlerin yeterli düzeyde bilgiye, beceriye sahip olması için hizmet içi eğitim seminerleri verilebilir. Seçmeli olarak koyulan lisans dersleri zorunlu olarak açılıp, bu dersler aktif şekilde işlenmelidir.
Özet (Çeviri)
We need individuals who can understand what they read and use it in their daily lives today. This situation is not possible within the school wall. Therefore, we need out-of-school learning. This study aims to indicate science and mathematics teachers' opinions about activities that can be applied in out-of-school learning environments. A case study, one of the qualitative research methods, was used. Convenience sampling method, one of the purposeful sampling methods, was used to select the participants. Five science and five mathematics teachers voluntarily participated in the study. They are working in middle schools in a city center in the Mediterranean region. Firstly, preliminary interviews were conducted in the data collection process to reveal teachers' knowledge levels and experiences with out-of-school learning environments. The researcher prepared interview questions by using the studies in the literature. Afterward, the researcher formed two activities, which include out-of-school learning environments that can be used in science and mathematics lessons. Teachers had sufficient time to review the activities. After the teachers examined the activities, final interviews were conducted to examine their thoughts on out-of-school learning environments. Content analysis was carried out with the data obtained from the interviews. These obtained data were created by reading and coding codes and themes repeatedly. As a result of the study, the teachers stated that they needed out-of-school learning environments, that they provided lifelong learning for the students, and that permanent learning took place. In addition, teachers stated that they had problems in legal procedures such as time, material, transportation. Teachers said that their own knowledge and skills should be developed in order to do these activities. In-service training seminars can be given so that teachers have sufficient knowledge and skills. Elective undergraduate courses should be offered as compulsory and these courses should be actively taught.