18-65 yaş arası bireylerde yeme tutumu ve duygusal yeme davranışının majör depresyon ile ilişkisi
The relationship between eating attitude and emotional eating behavior and major depression in individuals aged 18-65 years
- Tez No: 786193
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN KARAYAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, Duygusal Yeme, Yeme Tutumu, Yeme Bozukluğu, Depression, Emotional Eating, Eating Attitudes, Eating Disorders
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bir halk sağlığı sorunu olan majör depresyon küresel sağlık yükünü ciddi oranda artırmaktadır. Olumsuz duygularla baş etme yöntemi olarak yeme eylemine başvurulması olarak tanımlanabilen duygusal yeme davranışı majör depresyon tedavisini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı duygusal yeme davranışı ve bozulmuş yeme tutumunun majör depresyon ile ilişkisini açıklamaktır. Çalışmamız 60 majör depresyon hastası ve 60 sağlıklı birey olmak üzere toplam 120 kişi üzerinde yapılmıştır. Grupların tanımlayıcı özelliklerini belirlemek için 27 soruluk anket formu, depresif belirti şiddetini belirlemek için 21 soruluk Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), duygusal yeme eğilimini belirlemek için 35 soruluk Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği (TDYÖ), yeme tutumunu değerlendirmek için 26 soruluk Yeme Tutum Testi (YTT-26) uygulanmıştır. Çalışmamıza katılan vaka grubundaki bireylerin %80'i kadın, kontrol grubundaki bireylerin %61.7'si kadın cinsiyettedir. Vaka grubundaki bireylerin %65'inde, kontrol grubundaki bireylerin %18.3'ünde duygusal yeme eğilimi; vaka grubunun %46.7'sinde, kontrol grubunun %23.3'ünde bozulmuş yeme tutumu saptanmıştır. YTT toplam puan ortalaması orta şiddette depresyonu olan bireylerde 14.86±6.56, çok şiddetli depresyonu olan bireylerde ise 20.73±8.25 olarak saptanmıştır. Depresyon şiddetine göre YTT toplam puanları açısından anlamlı bir fark olduğu; çok şiddetli depresyon olan bireylerin yeme tutumu puanlarının, orta şiddetteki depresyon olan bireylere göre anlamlı ölçüde yüksek olduğu belirlenmiştir. Orta şiddette depresyon olan bireylerin TDYÖ toplam puan ortalaması 93.40±32.63, çok şiddetli depresyon olan bireylerin TDYÖ toplam puan ortalaması ise 90.10±29.50 olarak bulunmuş olup gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Major depression, a public health problem, significantly increases the global health burden. Emotional eating behavior, which can be defined as resorting to eating as a method of coping with negative emotions, negatively affects the treatment of major depression. The aim of this study is to explain the relationship between emotional eating behavior and impaired eating attitude with major depression. Our study was conducted on a total of 120 individuals, including 60 patients with major depression and 60 healthy individuals. A 27-question questionnaire form was used to determine the descriptive characteristics of the groups, the 21-question Beck Depression Scale (BDİ) was used to determine the severity of depressive symptoms, the 35-question Turkish Emotional Eating Scale (TEFS) was used to determine emotional eating tendency, and the 26-question Eating Attitude Test (EAT-26) was used to evaluate eating attitudes. In our study, 80% of the individuals in the case group were female and 61.7% of the individuals in the control group were female. Emotional eating tendency was found in 65% of the individuals in the case group and 18.3% of the individuals in the control group; impaired eating attitude was found in 46.7% of the case group and 23.3% of the control group. The mean total score of the EAT-26 was 14.86±6.56 in individuals with moderate depression and 20.73±8.25 in individuals with very severe depression. It was determined that there was a significant difference in terms of the total scores of the EAT-26 according to the severity of depression; the eating attitude scores of individuals with very severe depression were significantly higher than those of individuals with moderate depression. The mean total score of the TEFS of individuals with moderate depression was 93.40±32.63 and the mean total score of the TEFS of individuals with very severe depression was 90.10±29.50, and no statistically significant difference was found between the groups.