Jinekoloji kliniği'nde yatmakta olan hastaların genital hijyen alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluating the genital hygiene habits of patients hospitalized in gynecologic clinic
  1. Tez No: 786270
  2. Yazar: HATİCE ŞANLI YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Genital hijyen, genital hijyen davranışı, cinsel sağlık, kadın sağlığı, vajinal akıntı, Genital hygiene, genital hygiene behavior, sexual health, women's health, vaginal discharge
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma Jinekoloji Servisi'ne yatan hastaların genital hijyen davranışlarını ve bu davranışı etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Jinekoloji Kliniği'nde yatan 15-49 yaş arası kadınlardan gönüllü olan 473 kadınla yürütüldü. Çalışmada veri toplama araçları olarak; literatürden yararlanılarak oluşturulan anket formu, genital hijyen davranışları envanteri kullanıldı. Anket, araştırmacı tarafından kadınlarla yüz yüze görüşülerek uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programı aracılığıyla değerlendirildi. Araştırmada, 35 yaş ve üstünde; 11 yıl ve daha uzun süredir evli, kalabalık ailede yaşayan, gebelik, doğum ve düşük sayısı yüksek olan, iç çamaşırını her gün değiştirmeyen ve genital bölge temizliğine dikkat etmeyen kadınların genital hijyen davranışları envanterinden aldıkları puan daha düşük bulunmuştur. Eşi çalışan ve sosyal güvencesi olan kadınların genital hijyen davranışları envanterinden aldıkları puan daha yüksek bulunmuştur. Araştırmaya katılan kadınların genital hijyen davranışları envanteri puan ortalaması 74.3'tür. Genital hijyen davranışlarından alınan puan ortalaması yüksek olsa da bazı yetersizlikler vardır. Sağlık görevlileri tarafından genital hijyen uygulamaları, kişisel hijyen ve kullanılması gereken çamaşır ve hijyenik malzemeler konusunda eğitim ve danışmanlık verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the genital hygiene behaviors of patients aged 15 to 49 years, who were hospitalized in Erciyes University Hospital Gynecology Service, and the factors affecting these behaviors. The study was carried out with 473 voluntary women aged 15 to 49 years, who were hospitalized in the Gynecology Service. In the study, a questionnaire which was developed based on the literature and the Genital Hygiene Behaviors Inventory were used as data collection tools. The researcher applied the questionnaires interviewing with women via the face-to-face method. The data acquired were evaluated via the SPSS 20.0 packaged software. In the study, it was found that the women, who were 35 years and above, were married for 11 years and more, lived in a large family, had a higher number of pregnancy, labor and miscarriage, did not change their underwear every day, and did not pay attention to genital area cleaning, had lower scores from the Genital Hygiene Behaviors Inventory. It was determined that the women whose husbands were working and had social security obtained higher scores from the Genital Hygiene Behaviors Inventory. Mean score obtained by the women, who participated in the study, from the Genital Hygiene Behaviors Inventory was 74.3. Despite high mean scores obtained from the Genital Hygiene Behaviors Inventory, there were some inadequacies. Health officers should provide training and consultancy on genital hygiene applications, personal hygiene and the underwear and hygienic materials required to be used.