Bir aile sağlığı merkezinde takipli yetişkinlerde çocukluk çağı travmalarının sigara, alkol ve madde kullanımına olan etkisinin araştırılması
Investigation of the impact on smoking, alcohol and drug use ofchildhood trauma in adults followed in a family health center
- Tez No: 786332
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN ÇELEPKOLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Alkol Kullanımı, Madde Kullanımı, Stres Bozuklukları, Çocuk İstismarı, Childhood Traumas, Alcohol Consumption, Substance Abuse, Stress Disorders, Child Abuse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Giriş ve Amaç: Çocukluk çağı travmaları, karmaşık sebepleri ve trajik anlamda sonuçları olan; gelişimsel, tıbbi, psiko-sosyal ve hukuki olarak kapsamlı ciddi bir sorundur. Çocukluk travması yaşayan bireyin gösterdiği stres reaksiyonları çocukluktan yetişkinliğe kadar geçen sürede sigara, alkol ve madde kullanımı başta olmak üzere birçok ruhsal sorunları ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı; alkol, madde ve sigara kullanımı risk artışının çocukluk çağı travmaları ile ilişkisinin olup olmadığını belirlemektir. Materyal ve Metod: Bu çalışma, Diyarbakır Bağlar 003 nolu Aile sağlığı Merkezi'nde takipli 18-65 yaş arası kayıtlı 350 yetişkin üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik veri formu ve çocukluk çağı travma ölçeği fiziki olarak uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSSv23 programı ile istatistiksel analiz yapılmıştır. Bulgular: Sigara kullanan bireylerin kullanmayanlara göre, cinsel istismara maruz kalma düzeyleri yüksek bulundu. Sigara kullanma sıklığına göre çocukluk çağı travmaları ölçeği ve alt boyutları değerlendirildiğinde; istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmedi. Alkol kullanan bireylerin alkol kullanmayanlara göre, duygusal istismar ve cinsel istismara maruz kalma düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Haftada 3 günden fazla alkol alanların, 3 günden az alanlara göre fiziksel istismara maruz kalma düzeylerinin yüksek olduğu belirlendi. Madde kullanan bireylerin madde kullanmayanlara göre, duygusal istismar, cinsel istismar ve çocukluk çağı travma düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç: Çocukluk çağı travmaları ölçeği ve alt boyutları arasındaki ilişki değerlendirildiğinde; Çocukluk çağı travmalarının bütün alt boyutlarla orta ve ileri düzeyde pozitif yönde bir ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Duygusal istismarın artmasının çocukluk çağı travmasını en ileri düzeyde arttıracağı belirlenmiştir. Çocukluk çağı travmalarının da sigara, alkol ve madde kullanımı için istatistiksel olarak anlamlı şekilde risk artışına neden olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Childhood traumas with complex causes and tragic consequences; developmental, medical, psycho-social and legally comprehensive is a serious problem. Stress reactions of an individual who has experienced childhood trauma reveal many mental problems, especially cigarette, alcohol and substance use, from childhood to adulthood. The aim of this study is to determine whether the increased risk of alcohol, substance and cigarette use is associated with childhood traumas. Material and Method: This study was carried out on 350 adults between the ages of 18-65, who were followed up in Diyarbakır Bağlar Family Health Center No. 003. Sociodemographic data form and childhood trauma scale were physically applied to the participants. The obtained data were statistically analyzed with the SPSSv23 program. Results: The level of exposure to sexual abuse was found to be higher in smokers compared to non-smokers. When the childhood traumas scale and its sub-dimensions were evaluated according to the frequency of smoking; no statistically significant difference was detected. It was determined that individuals who use alcohol have higher levels of exposure to emotional abuse and sexual abuse than those who do not use alcohol. It was determined that those who drink alcohol more than 3 days a week have a higher level of exposure to physical abuse than those who drink less than 3 days a week. It was determined that individuals who use substance have higher levels of emotional abuse, sexual abuse and childhood trauma than those who do not use substances. Conclusion: When the relationship between the childhood traumas scale and its sub- dimensions is evaluated; It has been determined that childhood traumas have a moderate and advanced positive relationship with all sub-dimensions. It has been determined that the increase in emotional abuse will increase the childhood trauma at the highest level. It has been determined that childhood traumas also cause a statistically significant increase in risk for smoking, alcohol and substance use.