Koronavirüs pandemisi sürecinde erişkinlerde huzursuz bacak sendromu sıklığı ve koronavirüs anksiyete düzeyinin incelenmesi
Investigation of restless legs syndrome and coronavirus anxiety level in adults during the coronavirus pandemic
  1. Tez No: 786333
  2. Yazar: MERYEM KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÇELİK GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Huzursuz Bacak Sendromu, Koronavirüs Anksiyete Ölçeği, Covid-19, Restless Legs Syndrome, Coronavirus Anxiety Scale, Covid-19
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Huzursuz Bacak Sendromu toplumda yaygın görülen fakat çoğunlukla tanı koymada geç kalınan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hareket bozukluğudur. Koronavirüs salgınının neden olduğu davranış değişiklikleri, yatkın kişilerde HBS bulgularını kötüleştirebilir veya tetikleyebilir. Bu çalışmada aile hekimliği polikliniğine gelen erişkin hastalarda HBS sıklığını, HBS şikâyetlerinin pandemi ile değişip değişmediğini, koronavirüs anksiyete düzeyinin ve HBS ile koronavirüs anksiyetesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflendi. Aile Hekimliği Polikliniği'ne herhangi bir sebeple gelen 20-65 yaş grubu 350 kişi araştırmaya alındı. Gönüllülere sosyodemoğrafik özellikler, kronik hastalıkları, kullandıkları tedaviler, HBS tanı ölçütleri, HBS şiddet ölçeği, Covid 19 enfeksiyonu geçirip geçirmediği, Covid 19 aşısı yapılıp yapılmadığı, HBS semptomlarının pandemi ile değişip değişmediği, Koronavirüs Anksiyete Ölçeğinin sorgulandığı anket formu gönüllüler tarafından dolduruldu. 350 gönüllünün 212 tanesi (%60,6) kadın, 138 tanesi (%39,4) erkekti. Katılımcıların yaş ortalaması 34,75 ± 10,32 yaş idi. Katılımcıların 149'una (%42,6) HBS tanısı konuldu, 73 (%20,8) kişide koronavirüs anksiyetesi saptandı. Anket bulgularından elde ettiğimiz veriler ışığında, HBS ve koronavirüs anksiyetesi arasında bilimsel düzeyde anlamlı bir bağ tespit ettik. Anksiyete oranı arttıkça HBS şiddeti de artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Restless Legs Syndrome is a movement disorder that is common in the community but often delayed in diagnosis and negatively affects quality of life. Behavioral changes caused by the coronavirus outbreak may worsen or trigger RLS symptoms in susceptible individuals. In this study, it was aimed to evaluate the frequency of RLS, whether RLS complaints changed with the pandemic, coronavirus anxiety level, and the relationship between RLS and coronavirus anxiety in adult patients who came to the family medicine outpatient clinic. 350 people in the 20-65 age group who came to the Family Medicine Polyclinic for any reason were included in the study. The volunteers filled out a questionnaire inquiring about their sociodemographic characteristics, chronic diseases, treatments they used, RLS diagnostic criteria, RLS severity scale, whether they had Covid 19 infection, whether they were vaccinated against Covid 19, whether RLS symptoms changed with the pandemic, and the Coronavirus Anxiety Scale. Of 350 volunteers, 212 (60,6%) were female and 138 (39,4%) were male. The mean age of the participants was 34.75 ± 10.32 years. RLS was diagnosed in 149 (42,6%) participants, and coronavirus anxiety was detected in 73 (20,8%) participants. In the light of the data we obtained from the survey findings, we found a scientifically significant link between RLS and coronavirus anxiety. As the anxiety rate increases, the severity of RLS also increases.