Örgütsel bağlılığın, bireysel iş performansına etkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of organizational commitment on indivudual work performance: A research on healthcare professionals
- Tez No: 786426
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Bireysel iş performansı, örgütsel bağlılık, sağlık çalışanları, Individual job performance, organizational commitment, health workers
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Örgütlerin kurum içi amaçlarından biri çalışanlarından en yüksek verimi alabilmektir. Bu doğrultuda birçok faktör çalışanlarının iş performansını etkilemektedir. Örgütsel bağlılık bu faktörlerden biridir. Özellikle sağlık sektöründe çalışanların hastalara hizmet sunumu yapması sebebiyle örgüte olan bağlılıklarının ve iş performanslarının yüksek olması diğer sektörlere göre oldukça değerlidir. Bu doğrultuda sağlık çalışanlarının örgüte olan bağlılıklarının güçlendirilmesi ve iş performanslarını doğru değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışma İstanbul Ataşehir ilçesinde bulunan Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan sağlık çalışanlarının, iş performansları ile örgütsel bağlılıklarını incelemek ve örgütsel bağlılıklarının, bireysel iş performanslarına etkisini incelemek amacıyla yapıldı. İş performansını değerlendirmek için Bireysel İş Performansı Ölçeği, örgütsel bağlılığı değerlendirmek için ise Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanıldı. Çalışanların, bireysel iş performansı ölçeğinin alt boyutu olan görev ve bağlamsal performans düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesini sonucunda, cinsiyet ve medeni durum ile arasında anlamlı bir farklılığın olduğu bulunmuştur. Görev ve bağlamsal performans düzeyinin, yaş ve mevcut işletmedeki çalışma süresi göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Görev performansı düzeyinin, toplam çalışma süresine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı gözlemlenirken, bağlamsal performansın bu değişkene göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmiştir. Görev performansının öğrenim durumuna göre anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı, bağlamsal performansın ise farklılaştığı tespit edilmiştir. Sağlık çalışanlarının örgütsel bağlılık düzeylerinin çeşitli demografik değişkenlere göre incelenmesi sonucunda, örgütsel bağlılığının cinsiyet, medeni durum ve toplam çalışma süresine göre anlamlı bir şekilde farklılaştığı gözlemlenmiştir. Yaş, öğrenim durumu ve işletmedeki çalışma süresine değişkenlerine göre ise anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı gözlemlenmiştir. Örgütsel bağlılığın, bağlamsal performans ve görev performansı üzerinde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda sağlık çalışanlarının bireysel iş performanslarını etkileyen örgütsel bağlılık kavramının etkilerini ve bu etken dikkate alındığında, çalışanların yüksek verim ve performans ile çalışabileceğinin önemine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the internal goals of organizations is to get the highest efficiency from their employees. In this direction, many factors affect the job performance of their employees. Organizational commitment is one of these factors. Especially since the employees in the health sector provide services to patients, their commitment to the organization and their job performance are very valuable compared to other sectors. In this direction, it is necessary to strengthen the commitment of health workers to the organization and to evaluate their work performance correctly. This study was carried out to examine the work performance and organizational commitment of health professionals working in Family Health Centers in Ataşehir, Istanbul, and to examine the effect of organizational commitment on individual job performance. Individual Job Performance Scale was used to evaluate job performance, and Organizational Commitment Scale was used to evaluate organizational commitment. As a result of examining the task and contextual performance levels of the employees, which are the sub-dimensions of the individual job performance scale, according to various demographic variables, it was found that there was a significant difference between gender and marital status. It was determined that the level of task and contextual performance did not differ statistically significantly according to age and working time in the current business. While it was observed that the level of task performance differed significantly according to the total working time, it was determined that the contextual performance did not differ significantly according to this variable. It has been determined that task performance does not differ significantly according to educational status, while contextual performance differs. As a result of examining the organizational commitment levels of health workers according to various demographic variables, it was observed that organizational commitment differed significantly according to gender, marital status and total working time. It was observed that there was no significant difference according to the variables of age, education level and working time in the enterprise. It has been determined that organizational commitment has a positive and statistically significant effect on contextual performance and task performance. As a result of this research, it was concluded that the effects of the concept of organizational commitment that affect the individual work performance of healthcare professionals and that employees can work with high efficiency and performance when this factor is taken into account.