Hannah Arendt'te radikal kötülükten Amor Mundi'ye
From radical evil to Amor Mundi in Hannah Arendt
- Tez No: 786425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Hannah Arendt, Radikal Kötülük, Kötülüğün Sıradanlığı, Düşünme, Amor Mundi-Dünya Sevgisi, Hannah Arendt, Radical Evilness, Banality of Evil, Thinking, Amor Mundi- Love of the World
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kötülük üzerine düşünme yüzyıllardan beri süregelen, felsefenin önemli çalışma alanlarından biri olmuştur. Felsefe tarihi boyunca kötülüğün kaynağı, ne olduğu ve anlamı üzerine çeşitli sorgulamalar yapılmıştır. Yirminci yüzyılda savaş ve soykırım gibi vahşetlere tanık olan Hannah Arendt ise, kötülüğü felsefi olarak 20. yüzyıl bağlamında anlamaya çalışmış bir düşünürdür. Arendt kötülüğü ilk başlarda radikallikle, daha sonrasında ise sıradanlıkla açıklamaya çalışmıştır. Özellikle kötülüğün sıradanlığı kavramı onun düşünce sisteminde özel bir yere sahiptir, çünkü kötülüğün sıradan olması ona göre düşünmemekle ve fikirsizlikle bağlantılıdır. Bu süreçte, kötülüğe ilişkin yaptığı araştırmalar, onu beraberinde bir melankoliye de sürüklemiş ve dünyayı sevmenin imkanını da sorgulamaya itmiştir. Özellikle dünyayı hakir görmeye karşı çıkmış ve ortak bir dünya bilincinde olmamız gerekliğini vurgulayarak yeni bir siyaset bilimi arayışına girmiştir. Bu yeni siyaset bilimiyle beraber dünyayı sevmenin, amor mundi'nin önemini vurgulamıştır. Bu tez, Arendt'in dünya sevgisi olarak adlandırdığı amor mundi'nin anlamını tartışarak, Arendt'in dünyaya olan sevgisinin örnek alınması gerekliliğinin altını çizmekte ve dünyayı sevebilme imkanının felsefi düşünme pratikleriyle ilişkisini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Thinking about evil has been one of the crucial studies of philosophy for centuries. Throughout the history of philosophy, various inquiries have been made on the source of evil, on what it is, and on its meaning. Hannah Arendt, who witnessed many atrocities such as war and genocide in the 20th century, tried to explain evil at first with radicalism and then with banality. In particular, the concept of the banality of evil takes a special place in her thought, because she connects the commonplace of evil not thinking and ignorance. Her research on evil led her also to melancholia and to the questioning of the possibility of loving the world. Yet, she opposed to despising the world and emphasized that we should be conscious of a common world and embarked on a search for a new political science. She especially emphasized the importance of loving the world, amor mundi, with this new political science. This thesis discusses the meaning of amor mundi, which Arendt calls the love of the world, underlines the necessity of taking Arendt's love for the world as an example, and seeks the possibility of loving the world in relation to the practices of philosophical thinking.