Prostat kanserli hastalarda 68ga-psma pet-bt volümetrik parametrelerinin tedavi yanıtını öngörmedeki rolü
The role of 68ga-psma pet-ct volumetric parameters in predicting treatment response in prostate cancer patients
- Tez No: 786471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: PET/BT, Ga-68 PSMA, TL-PSMA, PSMA-TV, PET/CT, Ga-68 PSMA, TL-PSMA, PSMA-TV
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Primer evreleme için Ga-68 PSMA PET/BT ile görüntüleme yapılmış prostat adenokarsinomlu hastalarda ölçülen TL-PSMA, PSMA-TV ve SUVpeak değerlerinin tedavi yanıtını öngörmede rolü olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: 25 Mart 2019 ile 3 Aralık 2021 tarihleri arasında primer evreleme amaçlı Ga-68 PSMA PET/BT çekimi olan 68 hastanın görüntüleri retrospektif olarak incelendi. Prostat bezi, lenf nodları, kemik ve visseral organ metastazlarına %40 eşik değer ile manuel çizim yapılarak volümetrik parametre verileri elde edildi. Bulgular: TL-PSMA(Kemik) ölçümü, tedaviye yanıtlı ve yanıtsız grup arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklıydı (p=0,049). Ayrıca TL-PSMA ve PSMA-TV parametreleri de tedaviye yanıtlı ve yanıtsız grup arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık göstermekteydi (sırasıyla, p=0,02 ve p=0,016). Diğer volümetrik parametreler ve tedavi yanıtı arasında anlamlı olarak ilişki bulamadık. Sonuç: Primer evreleme amacıyla yapılan Ga-68 PSMA PET/BT görüntülemesi ile elde edilen volümetrik parametrelerin prostat adenokarsinomlu hastalarda tedavi yanıtını öngörmede rolü olabileceği tespit edilmiştir. Ancak konunun netlik kazanabilmesi için daha geniş hasta gruplarıyla yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to determine whether TL-PSMA, PSMA-TV, and SUVpeak values measured in prostate adenocarcinoma patients who underwent imaging with Ga-68 PSMA PET/CT for primary staging have a role in predicting treatment response. Method: Images of 68 patients who had Ga-68 PSMA PET/CT for primary staging between 25 March 2019 and 3 December 2021 were analyzed retrospectively. Volumetric parameter data were obtained by manual drawing with %40 threshold value for prostate gland, lymph nodes, bone, and visceral organ metastases. Results: TL-PSMA(Bone) measurement was statistically significantly different between the treatment-responsive and unresponsive groups (p=0.049). In addition, TL-PSMA and PSMA-TV parameters showed statistically significant differences between the treatment-responsive and unresponsive groups (p=0.02 and p=0.016). We could not find a significant relationship between other volumetric parameters and treatment response. Conclusion: It has been determined that the volumetric parameters obtained by Ga-68 PSMA PET/CT imaging performed for primary staging may have a role in predicting the treatment response in patients with prostate adenocarcinoma. However, new studies with larger patient groups are needed to clarify the issue.