Neodimyum/Aljinat boncukların boyar madde giderimde kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of Neodymium/Alginate beads for dye removal
- Tez No: 786922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAGİHAN KARAASLAN AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Stratejik Hammaddeler ve İleri Teknoloji Uygulamaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasında, Kongo Kırmızısı (KK) ve Parlak Mavi G (PMG) boyalarının sulu çözeltiden uzaklaştırılması için Neodimyum/Aljinat (Nd/Alg) boncukları hazırlanmış ve bu boyaların adsorpsiyon potansiyelleri incelenmiştir. Bunun için çapraz bağlama kullanılarak hazırlanan Nd/Alg boncukları FTIR, SEM-EDS ve TGA ile karakterize edilmiştir. KK ve PMG boyalarının adsorpsiyonu için adsorban (boncuk) içindeki Nd miktarı, pH, temas süresi, adsorban miktarı, başlangıç boya konsantrasyonu ve sıcaklık gibi çeşitli parametrelerin etkileri incelenmiştir. KK ve PMG boyalarının etkin uzaklaştırılması için optimum koşullar boncuktaki Nd miktarı: %3, pH: 7, temas süresi: 60 dk, boncuk miktarı: 15 mg, başlangıç boya konsantrasyonu: 25 mg/L ve sıcaklık: 298 K olarak belirlenmiştir. Adsorpsiyon izoterm çalışmaları (Langmuir ve Freundlich izotermleri) ve kinetik çalışmalar (sözde birinci mertebe ve sözde ikinci mertebe) optimum koşullar altında gerçekleştirildi. Adsorpsiyon verilerinin, KK ve PMG boyaları için Langmuir modelini takip ettiği bulunmuştur. Optimum koşullar altında maksimum adsorpsiyon kapasiteleri KK için 46.03 mg/g ve PMG için 25.25 mg/g olarak bulunmuştur. Her iki boyanın adsorpsiyon kinetik verileri sözde birinci mertebe ile uyumlu bulunmuş ve adsorpsiyon süreçleri partikül içi difüzyon ile açıklanmıştır. Termodinamik çalışmalara göre, adsorpsiyon reaksiyonunun doğası her iki boya için de spontan, ekzotermik ve artan rastgeleliktedir. Özetle, doğal bir polimer ile elde edilen Nd/Alg boncuklarının düşük maliyetli ve yüksek verimliliğe sahip olduğu ve bu boncukların küçük miktarlarının bile yüksek konsantrasyonlu boya atık sularının arıtımı için yüksek potansiyele sahip olduğu sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, neodymium/alginate (Nd/Alg) beads were prepared to removal of Congo Red (CR) and Brilliant Blue G (BBG) dyes from aqueous solution and the adsorption potentials of these dyes were investigated. For this, Nd/Alg beads prepared using crosslinking were characterized by FTIR, SEM-EDS and TGA. For the adsorption of CR and BBG dyes, the effects of various parameters including the amount of Nd in adsorbent (bead), pH, contact time, adsorbent amount, initial dye concentration and temperature were investigated. The optimum conditions for the effective removal of CR and BBG dyes were determined as Nd amount in bead: 3%, pH: 7, contact time: 60 min, bead amount: 15 mg, initial dye concentration: 25 mg/L and temperature: 298 K. Adsorption isotherm studies (Langmuir and Freundlich isotherms) and kinetic studies (pseudo-first-order and pseudo-second-order) were carried out under optimum conditions. The adsorption data were found to completely follow Langmuir model for CR and BBG dyes. The maximum adsorption capacities were found to be 46.03 mg/g for CR and 25.25 mg/g for BBG under optimum conditions. The adsorption kinetic data of both dyes were found to be compatible with pseudo-first-order and adsorption processes were explained by intraparticle diffusion. According to thermodynamic studies, nature of adsorption reaction was spontaneous, exothermic and increasing randomness for both dyes. It summary, it can be concluded that Nd/Alg beads obtained with a natural polymer have low cost and high efficiency and even small amounts of these beads have high potential for treatment of high concentration dye wastewater.
Benzer Tezler
- Hibrit biyonanokompozit malzemelerin sentezlenmesi ve sulu çözeltilerden neodimyum gideriminde kullanımının modellenmesi
Synthesizing of hybrid bionanocomposite materials and modeling of its use for neodymium removal from aqueous solutions
HAKAN ANDİÇİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
BiyoteknolojiMunzur ÜniversitesiKimyasal Teknolojiler Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUHARREM İNCE
- Demir (Fe) katkılı manyetik jel üretimi ve atık NdFeB esaslı çözeltilerden neodimyum (Nd) geri kazanımı
Production of iron (Fe) dopped magnetic gel and recovery of neodymium (Nd) from waste NdFeB-based solutions
EMİRCAN UYSAL
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Metalurji Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiMetalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SEBAHATTİN GÜRMEN
- Investigation of the luminescence processes and white light production from Nd3+ and Cr3+ doped metal oxide nano-powders
Nd3+ ve Cr3+ katkılı metal oksit nano-tozlarında lüminesans süreçlerinin araştırılması ve beyaz ışık üretimi
GÖKHAN BİLİR
Doktora
İngilizce
2015
Fizik ve Fizik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiFizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÖNÜL ÖZEN
PROF. DR. BALDASSARE DI BARTOLO
- Level densities and gamma strength functions of neodymium-144,145 nuclei
Neodimyum-144,145 çekirdeklerinin durum yoğunlukları ve gama kuvvet fonksiyonları
MUSTAFA ÖZGÜR
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Fizik ve Fizik MühendisliğiEskişehir Osmangazi ÜniversitesiFizik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. EMEL ALĞIN
- Neodimyum (Nd) ve seryum (Ce) katkılı kalsiyum florürün (CaF2) termolüminesans (TL) özelliklerinin belirlenmesi
Determination of the thermoluminescence(TL) characteristics of neodimium (Nd) and cerium (Ce) doped calcium fluoride (CaF2)
HASAN YAZAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Fizik ve Fizik MühendisliğiÇukurova ÜniversitesiFizik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA TOPAKSU