Yakın dönem Türkiye-Suriye ilişkilerinde yumuşak gücün rolü
The role of soft power in Turkey-Syria relations in the recent period
- Tez No: 786979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANGÜL ÖRNEK KONU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Güç, Sert Güç, Yumuşak Güç, Yakın Dönemde Türkiye-Suriye İlişkileri, Power, Hard Power, Soft Power, Turkey-Syria Relations In The Recent Period
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Türkiye son yıllarda dünyanın pek çok coğrafyasında yardım ve hibe programları yürütmektedir. Bu faaliyelerin büyüklüğü, yaygınlığı ve çeşitliliği, Türkiye'nin eskiye göre dış politikada yumuşak güce daha fazla başvurduğunu göstermektedir. Yardım faaliyetlerinin yoğunlaştığı coğrafyalardan biri de Suriye'dir. Ancak Türkiye'nin Suriye'de özellikle askeri olarak kontrolü altında tuttuğu bölgelere yönelik faaliyetlerinin yumuşak güç uygulaması olarak ele alınıp alınamayacağı tartışmalıdır. Bu bağlamda bu çalışma, Türkiye'nin Suriye'nin kuzey bölgesine yönelik kültürel faaliyetlerinin ve yardımlarının sıklıkla kullanılan yumuşak güç kavramı ile ifade edilip edilmeyeceği sorusunu sormaktadır. Bu sorunun yanıtı verilirken Türkiye'nin özellikle 2000'li yıllarda köklü dönüşümler geçiren Suriye politikaları gözden geçirilmekte, Türkiye'nin bu ülkedeki faaliyetleri de bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu çalışmada öncelikle güç, yumuşak güç ve kamu diplomasisi kavramları teorik olarak incelenmiştir. Daha sonra bu teorik tartışmanın ışığında Türkiye'nin Cumhuriyet tarihi boyunca yürüttüğü kamu diplomasisi faaliyetleri ve bu faaliyetlerin amaçları üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin Suriye politikasının ve bu ülkede yürüttüğü faaliyetlerin daha iyi kavranabilmesi için Suriye'nin tarihi, etnik ve dini yapısı detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Yakın dönem Türkiye-Suriye ilişkileri ise, Arap baharı öncesi ve sonrası olmak üzere iki döneme yoğunlaşarak incelenmiştir. Son olarak, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmış olduğu askeri harekatlar sonrası bölgede yürüttüğü faaliyetler üzerinde durulmuş ve bu faaliyetlerin yumuşak güç kavramının sınırlarını ne derece zorladığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey has been carrying out aid and grant programs in many geographies of the world in recent years. The capaciousness, prevalence and diversity of these activities show that Turkey uses soft power more in foreign policy than in the past. One of the geographies where aid activities are concentrated is Syria. However, it is debatable whether Turkey's activities in Syria, especially towards the regions it controls militarily, can be considered as a soft power application. In this context, this study asks the question of whether Turkey's cultural activities and aids towards the northern region of Syria can be expressed with the concept of soft power, which is frequently used. While answering this question, Turkey's Syria policies, which underwent radical transformations especially in the 2000s, are reviewed, and Turkey's activities in this country are evaluated within this scope. In this study, first of all, the concepts of power, soft power and public diplomacy were examined theoretically. Then, in the light of this theoretical discussion, the public diplomacy activities carried out by Turkey throughout the history of the Republic and the aims of these activities are emphasized. In order to better understand Turkey's Syria policy and its activities in this country, Syria's historical, ethnic and religious structure has been analyzed in detail. The recent Turkish-Syrian relations and the two periods before and after the Arab Spring have been studied by concentrating. Finally, the activities carried out by Turkey in the region after the military operations in the north of Syria were emphasized and it was discussed how these activities pushed the limits of the concept of soft power.