Süt sığırlarında laktasyon eğrilerinin belirlenmesinde kullanılan matematik modellerin karşılaştırılması
Comparison ok three mathematical models to descriiu; lactation curves of dairy cows
- Tez No: 78703
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN TOZLUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt sığırı, laktasyon eğrisi, matematik model, çoklu regresyon
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SÜT SIĞIRLARINDA LAKTASYON EĞRİLERİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN MATEMATİK MODELLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Ferah ALKAN AYBERİK Selçuk Üniversitesi Fen Dilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA 1998, sayfa: 40 Jüri:Yrd.Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA. Doç Dr. Saim BOZ TEPE Doç Dr. Tamer KAYAALP Çalışmada süt sığırlarının) laktasyon eğrilerinin belirlenmesinde en uygun matematik modelin tespiti amaçlanmıştır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Çumra Tarım Meslek Lisesi Esmer sığır sürüsünden elde edilen toplam 652 laktasyon kaydı değerlendirilmiştir. Süt verimi kayıtlan laktasyon sırasına, laktasyonun başlama mevsimine ve tüm sürü için sınıflandırılarak 1. Y(t)=atV 2. Y(t)==l(ai-bHer)-' 3. 1n(Y)=a-bt+cl2/2-(Mn(ı) modellerinin gerçek verimlere uyumları incelenmiştir. Araştırma sonucunda I. ve 3. modellerin gerçek verimlere daha iyi uyum sağladığı (R2 = 0.992 ve 0.993) ; 2 modelin ise daha zayıf bir uyum sağladığı (R2= 0.948) tespit edilmiştir. Laktasyon sıraları ve mevsimler için en uygun modelin 3j model olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Mas! cr Thesis IvijUi ALLAN AYUERİK Selçuk University Graduate School of Natural ami Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Ass!. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA I '/OK, page:40 Jury: As:;!. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Assl. I'.-tıf. lir. Nairn BOZTEPE Assf. Pi of. Dr. Turner KAYAA LP The study was concluded id compare ability of fit of three mathematical models using to describe lactation curve of dairy cows Weekly milk yield data used to generate followi Hi.-, mathematical models 1. Y(t)- al'V1'1 2. Y(t)=t(a-Hbt+ci2)"' 3. In(Y)=a-bt+el2/2-dlnfi) In the study, (02 compleh-d lactation records were used. Milk record classified to lactation number and die season of beginning of lactation, and model parameters were computed Models I and 3 was lilted similaıly (R2 =0.992 and 0.993, respectively) and Model 2 had poor 111 to actual milk yield for all records. For lactation number and the season of beginning of lactation, Model > was found as the most suitable model. KeyWords: Dairy cow, lactation curve, mathematical model, multiple regression