Toprak sıkışmasının şekerpancarında çıkışa etkisi
The Effect of soil compaction on emergence of sugarbeet
  1. Tez No: 78705
  2. Yazar: METİN MÜJDECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM KARAKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkışma, Toprak Sıkışması, Çıkış, Şekerpancarı, Compaction, Soil compaction, Emergence, Sugarbeet
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET TOPRAK SIKIŞMASININ ŞEKERPANCARINDA ÇIKIŞA ETKİSİ Metin MÜJDECİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 1998, 41 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Rıfat YALÇIN Yrd. Doç. Dr. Ahmet Ali IŞILDAR Bu araştırma, şekerpancarı yetiştiriciliğinde optimum sürgün çıkışının sağlanabilmesi için uygun toprak sıkıştırma basıncı, nem ve ekim yöntemini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre faktöriyel planda 3 tekerrürlü olarak yürütülen saksı denemesinde; 3 farklı tekstürdeki (kumlu- tın, killi-tın, killi) toprağa 2 farklı ekim yöntemi (toprak yüzeyinden sıkıştırma,tohum seviyesinden sıkıştırma), 3 farklı nem (tarla kapasitesinin % 25, % 50, % 75 'i) ve 3 farklı basmç (0.5, 1.0 ve 1.5 kg/cm ) uygulanmıştır. Şekerpancarı çimlenmesinde; Toprak (T) x Ekim yöntemi (E) x Nem (N) interaksiyonunun % 1, Toprak (T) x Nem (N) x Basınç (B) interaksiyonunun ise % 5 düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda tohum seviyesinden sıkıştırma ekim yöntemi ve % 50 nem seviyesi sürgün çıkışı için diğer uygulamalara göre daha üstün bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS THE EFFECT OF SOIL COMPACTION ON EMERGENCE OF SUGARBEET Metin MÜJDECİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Ass. Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN 1998, 41 Page Jury: Prof. Dr. Saim KARAKAPLAN Prof. Dr. Rıfat YALÇIN Assoc. Prof. Dr. Ahmet Ali IŞILDAR The objective of this study was to determine the favorable soil compaction pressure, moisture and sowing method to make certain of optimum emergence of sugarbeet. Two different sowing method (compaction at soil surface, compaction at seed level), three different moisture content (25 %, 50 %, and 75 % of field capacity), and three different pressure ( 0.5, 1.0, and 1.5 kg/cm ) was applied at three different textured soils (sandy - loam, clay, clay - loam) in plot experiment in randomised complete plots with three replication. The effect of soil (T) x sowing method (E) x moisture (N) and soil (T) x moisture (N) x pressure (B) interactions were found statistically significant 1 % and 5 % levels, respectively. According to the results of the research, compaction method at seed level and 50 % moisture content to emergence was found more superior than other applications.