Fen bilimleri öğretmenlerinin (fizik, kimya, biyoloji, fen bilgisi) STEM eğitimine yönelik anlayışları
Science teachers' (physics, chemistry, biology, science) understanding of STEM education
  1. Tez No: 787065
  2. Yazar: TUĞÇE DELİGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM HAN TOSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: STEM, Fen bilimleri öğretmenleri, STEM anlayışları, STEM, Science teachers, STEM understading
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Çağın getirdiği gelişmeler ışığında gelişmiş ve uygar bir toplum düzeyine erişmenin en önemli unsuru eğitimdir. Bunu yapabilmenin en önemli adımlarından biri ise yeni yöntem ve yaklaşımların eğitim sistemi içine dahil edilmesidir. Aynı zamanda uluslararası alanda ülkelerin öne çıkmalarını sağlamak için bireylerin çağa uygun olarak farklı gelişimsel becerilere sahip olması gerekmektedir. Bu beceriler 21. Yüzyıl becerileri olarak adlandırılmakta olup, bu becerilere sahip bireyler yetiştirebilmek için kullanılabilecek en etkili modellerden biri ise fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi farklı disiplinlerin bir arada öğretimini sağlayan STEM eğitimidir. STEM eğitimindeki en büyük ve önemli amaç yeni bilimsel, teknolojik ve eğitim gelişmeleri ışığında çağın gerektirdiklerine uygun bireyler yetiştirmektir. Bu bağlamda STEM eğitimi ile yetiştirilen bireyler gelişen teknolojilere uyum sağlamanın yanı sıra ülkelerinin de bu gelişime uygun hale getirip uluslararası rekabette ve ekonomik alanda önder olmalarını sağlayacaklardır. STEM eğitiminin öğretim programlarına dahil edilmesine rağmen hem ulusal hem de uluslararası alanda öğretmenlerin STEM eğitimi konusunda yeterli olmadıkları görülmüştür. Eğer öğretmen çağın gerektirdiği gelişmeler ışığında kendi alanlarında bilgi, beceri ve davranışlarını da geliştirme isteği içerisinde olursa öğretmen yeterliliğine sahip olduğu anlamına gelmektedir. Özellikle ilk ve ortaokul düzeyinde eğitim veren fen bilgisi öğretmenlerinin STEM uygulamaları hakkındaki görüşleri literatürde geniş yer tutarken lise kademesinde eğitim veren öğretmenlerin STEM eğitimine ilişkin görüşlerine ait çalışmalar oldukça kısıtlıdır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye'de farklı okullarda görev yapmakta olan toplamda 109 biyoloji, fizik, kimya ve fen bilgisi öğretmenlerinin derslerindeki STEM uygulamalarına yönelik görüşlerinin ortaya konulmasıdır. Çalışmada kişilerin görüşlerinin derinlemesine görülebilmesini ve bu görüşlerinin oluşmasına neden olan durumların ortaya çıkarılması için nitel araştırma yaklaşımı kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçları öğretmenlerin STEM tanımları, STEM-fen ilişkisi, STEM-Öğretim programları ilişkisi ve STEM-okul türü ilişkisi temaları etrafında STEM anlayışları ortaya konulmuştur. Aynı zamanda öğretmenlerin STEM uygulamalarında kullandıkları yöntem ve teknik, öğretmen rolü ve ölçme değerlendirme temalarına da odaklanılmıştır. Son bölümde ise öğretmenlerin STEM'in zorlukları ve uygulanmama nedenleri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite the inclusion of STEM education in curricula, teachers are not prepared for STEM education. If teachers are willing to develop their knowledge, skills and behaviors in their own fields in the light of the developments required by the age, it means that they have teacher competence. While the views of science teachers who teach at primary and secondary school level on STEM applications have a wide place in the literature, studies on the views of high school teachers on STEM education are quite limited. In this context, the aim of this study is to reveal the views of 109 biology, physics, chemistry, chemistry and science teachers working in different schools in Turkey on STEM applications in their courses. In the study, qualitative research approach was used. The results of the study revealed that teachers' understanding of STEM around the themes of STEM definitions, STEM-science relationship, STEM-teaching programs relationship and STEM-school type relationship. At the same time, the themes of methods and techniques used by teachers in STEM practices, teacher role and assessment and evaluation were also focused on. In the last section, teachers' difficulties and reasons for not implementing STEM were revealed. Education is the most important element of reaching the level of a developed and civilized society in the light of contemporary developments. Incorporating new methods and approaches into the education system is the most important way to achieve the goal. At the same time, in order to ensure that countries stand out in the international arena, individuals need to have different developmental skills in accordance with the age. These skills are known as 21st century skills, and one of the most effective models that can be used to raise individuals with these skills is STEM education, which provides a combination of different disciplines such as science, technology, engineering and mathematics. The biggest and most important goal in STEM education is to raise individuals in accordance with the requirements of the age in the light of new scientific, technological and educational developments. In this context, individuals raised with STEM education will not only adapt to developing technologies, but also make their countries suitable for this development and ensure that they become leaders in international competition and economic field.