دراسةٌ دلاليَّةٌ تحليليَّةٌ بردة البوصيري
'Burdetü'l-Busayrî' adlı esere dair semantik bir inceleme / al-Burdah poem by al-Busiri, a semantic and analytical study
- Tez No: 787242
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Bûsîrî, el-Bürde, Meânî, Beyân, Bedî, Arabic language, al-Busiri, al-Burdah, the science of Semantics, the science of eloquence, the science of the badi
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Busirî'nin Kaside-i Bürdesi (Delaletle ilgili Analitik bir araştırma) isimli bu araştırma, Hz. Peygamberi medh eden meşhur kasidenin yazarı Busirî'nin çeşitli edebi sanatları kullanması ve bu sanatların ifade ettiği manaları açıklamayı hedeflemektedir. Hayal teşbih ve mecaza bağlı bu edebi sanatları sunmada Bûsîrî'nin maharetini ortaya koyma araştırmanın hedefleri arasındadır. Araştırmanın tatbiki olarak yapılmış olması sebebiyle kasidedeki eşsiz musiki özelliklerine de değinilecektir. Bûsîrî'nin biyografisi ortaya konulurken tarihsel betimleme; beyitlerde kullanılan edebi sanatlar işlenirken analitik tümevarım; kaside de kullanılan edebi sanatların okuyucuya tesiri ve kastedilen manayı okuyucunun anlaması konusunda ise tümden gelim metodu kullanılmıştır. Yapılan araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Bûsîrî, meânî ilmini kasidesinde eşsiz bir şekilde kullanmıştır. Örneğin haber, siyak ve kullanılan makama uygun olarak birden çok manaya delalet edecek şekide mecaz olarak kullanılmıştır. Mesela sevgiden şikâyet etme, genel ve özel olarak sevgiden, sevgiliden şikâyet veya Hz. Peygamber'i tazim ve değerini ifade etmek manalarında kullanılmıştır. Bûsîrî kasidesinde inşa ilminin de inceliklerine yer vermiştir. Örneğin emre delalet etmesi için kullanılan (َاعْافلْ) yardım istemek veya çağırmak anlamında dua tevessül manasında kullanılmıştır. Nehy ise az kullanılmıştır. Bu durumun temel sebebi de kasidenin ana konusunun medh ve tevessül yoluyla Hz. Peygamber'in şefaatini umma olup, vaaz irşad, talim ve uyarma olmamasıdır. Bûsîrî hayali çok geniş olduğu için teşbih ve Hz. Peygamber'i övmeyi yerli yerinde kullanmıştır. O Hz. Peygamber'i aya denize, çiçeğe, zamana benzetmiştir. Bu benzetmelerde gayret, güzellik, cömertlik, cesaret, kuvvet gibi manaları içermektedir. Bûsîrî Hz. Peygamber'in daveti ve sahâbenin özelliklerini anlatırken tasrîhî ve meknî olmak üzere iki çeşit istiare kullanmıştır. Kinayeyi ise aşk, aşkla ilgili yerler ve bu yerlere bağlı özlem ve iştiyakı anlatırken kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre Bûsîrî'nin Rasûlullah'ın nübüvvetinin büyüklük ve genişliğine delalet edecek şekilde muhassinâti'l-lafziyye olarak ifade edilen tıbâk sanatını, zıt anlamlı kelimeleri kullanarak ifade etmiştir. Bûsîrî cinası beyitlerin delaletine etki edecek şekilde sesli enerji şeklinde musiki olarak ilave etmiştir. Aynı şekilde cinas, manayı tekit edip vurgulamak için baştaki sözü sonda da tekrar etme şeklinde de kullanılmıştır. Bütün bu anlatılanlardan çıkan sonuca göre, Bûsîrî'nin bu kasidesinin edebi sanatlardan birçoğuna delalet ettiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study, entitled“Al-Burdah poem by Al-Busiri, a semantic and analytical study,”aimed to study the use of al-Busiri (the writor of the Burdah poem in praise of the Prophet Mohammad PBUH- for all kinds of rhetorical arts, and their indications, and showing the extent of his creativity in composing the rhetorical image based on imagination, simile, or metaphor, and studying the creative rhythm in the poem through an applied study based on the following approches: the historical descriptive approach in studying the biography of Imam Al Busiri, the inductive and analytical approach in presenting the rhetorical methods used in the verses, and analyzing them according to the techniques of rhetoric, Likewise, the deductive method when referring to the function of the rhetorical arts included in the poem in influencing the listener, and serveing the intended meaning. The study concluded the following: AlBusayri was proficient in using the methods of semantics: The declarative phrases came out with metaphorical meanings according to the context and the denominator, including: Complaining about the state of love and the lover in general and in particular, glorifying and clarifying status. The construction phrases like the command, it was in its explicit form (do) to perform multiple meanings, such as supplication, such as the call in AlBurdah reported the meaning of seeking relief. With regard to the the termination phrases , it was little, because the main sujbect of the poem, was the praise, hope, and Tawassul (intercession) through the Prophet PBUH, in order to heal, not to preach, guide, teach, and warn. Al-Busiri had a rich imagination that appeared in his high ability to use analogy and employ it in praise of the Prophet, so he likened the Prophet PBUH to the full moon, the sea, blossom and eternity, which are all meanings of aspiration, beauty, generosity, courage and strength. Likewise, in his employment of metaphor in both its declarative and accusative forms in describing Islam and the characteristics of the honorable Companions. As for the metaphor, it was in presenting the conditions of love by mentioning the places, and the associated nostalgia and longing. The study referred to Al-Busiri's creativity in verbal improvements, Al-Tabaq collected the meanings of antagonism indicating the comprehensiveness and greatness of the Prophet PBUH, as for the perfect anagram, it was to add music as a sound energy that affected the semantic capacity of the verses, likewise, al-Sadr's response to impotence strengthens the meaning. All of that's results shows the poem's richness in rhetorical arts.