Kuru tip yaşa bağlı makula dejenerasyonunda drusen ve retiküler psödodrusen olgularında koryokapillaris damar yoğunluğunun optik koherens tomografi anjiografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of choryocapillaris vessel density by optical coherens tomography angiography in drusen and reticular pseuddrusene cases in DRY TYPE age-related macula degeneration
  1. Tez No: 787588
  2. Yazar: GİZEM CANITEZ KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİYE EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Drusen, retiküler psödodrusen, koryokapillaris, yoğunluk, Drusen, reticular pseudodrusen, choriocapillaris, density
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çalışmamızın amacı drusenli kuru tip yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD) hastalarında retiküler psödodrusen (RPD) oranını belirlemek ve drusenli hastalar, RPD'li hastalar ve sağlıklı gönüllülerden oluşan üç grubun koryokapillaris (CC) damar yoğunluklarını karşılaştırarak neovasküler tip YBMD ve coğrafik atrofiye ilerleme riskini belirlemek, tedavi ve takip sıklığının risk gruplarına göre belirlenmesine yardımcı olmaktır. Kesitsel vaka analizi şeklinde tasarlanan çalışmamıza Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları kliniğine mayıs 2022-kasım 2022 tarihleri arasında başvuran 50 yaş üzeri drusenli kuru tip YBMD hastaları alındı. Hasta grubuna druseni olan 106 hastanın 119 gözü, RPD'si olan 14 hastanın 18 gözü, kontrol grubuna ise 120 olgunun 185 gözü dahil edildi. Fundus muayenesi, ardından Swept Source optik koherens tomografi (SS-OKT) ve Swept Source optik koherens tomografi anjiografi (SSOKTA) ile makula analizleri yapıldı. Hasta grubunda RPD oranı %11,6 bulundu. Hasta grubunda tüm kadranlarda CC damar yoğunluğunda RPD'li grupta daha fazla olmak üzere kontrol grubuna oranla istatiksel olarak anlamlı azalma görüldü. Ayrıca bu çalışmada yaş ve cinsiyet ile CC ilişkisine bakıldı. Kontrol grubunda kadınların üst kadran CC damar yoğunluğunun erkeklerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu görüldü. Diğer kadranlarda anlamlı fark bulunmadı. Hasta grubunda ise cinsiyet açısından istatistiksel anlamlı fark görülmedi. Yaş ile CC ilişkisine baktığımızda ise kontrol grubunda alt ve santral kadranlarda, ilerleyen yaş ile CC damar yoğunluğu arasında, istatistiksel anlamlı azalma bulundu, drusenli ve RPD'li hastalarda ise yaş ile CC damar yoğunluğu arasında hiçbir kadranda negatif yönlü anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak drusenli olgularda CC damar yoğunluk kaybı meydana gelmektedir. İleri YBMD için risk faktörü olan RPD'nin erken dönemde saptanmasının takip sürelerini belirlemede hasta bilgilendirilmesinde önemli olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
By comparing choriocapillaris (CC) vasculature of three groups of patients with drusen, patients with RPD, and healthy volunteers, defining reticular pseudodrusen (RPD) margins in patients with induced macular degeneration (AMD), neoconduction type AMD and past atrophy progression, death detection, maintenance, and follow-up procedures Way to help you identify risk by situation. In our study, which was designed as a cross sectional case analysis, dry type AMD wings with drusen cells over 50 years of age were recruited to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Ophthalmology Clinic between May 2022 and November 2022 seizures. The patient group included 106 eyes of group 119 with drusen, 14 eyes of group 18 with RPD, and 185 eyes of 120 subjects in the control group. Fundus examination was performed, followed by macular analysis with Swept Source optical coherence tomography (SSOCT) and Swept Source optical coherence tomography angiography (SS-OCTA). The patient hardware RPD rate was 11.6%. A statistically decrease in efficiency was observed in the ratios of the control groups, including the group with RPD, in CC vessel density in all rooms of the patient houses. It also includes these ages and the relationship between sex and CC was looked at. It was seen that the use of CC vessel pipes, which are the upper casings of the control elements women, is higher than that of the men. No difference was found in other accommodation places. There were no observational differences in patient contents in terms of gender. On the other hand, there was no negative difference between age and CC vessel density in patients with drusen and RPD, on the other hand. As a result, deterioration of CC vasculature occurs in cases with drusen. We predict that early detection of RPD, which is a risk factor for advanced AMD, will be important in patient information disclosure in determining follow-up times.