Türkiye ve italya Voleybol Süper Ligleri 2013-2020 istatistik verilerinin veri madenciliği yöntemleriyle analizi
Analysis of Turkey and İtaly Volleyball Super Leagues 2013-2020 statistical data with data mining methods
  1. Tez No: 787771
  2. Yazar: EMRE KOMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KIVANÇ SEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Veri madenciliği, voleybol, büyük veri, Data Mining, volleyball, big data
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Araştırmada 2013-2020 yılları arasında Türkiye ve İtalya'da oynanan erkek ve kadın voleybol süper lig maçlarının veri madenciliği yöntemleri ve yapay sinir ağları modelleriyle maç sonu tahminleri ve maç sonucuna etki eden değişkenlerin yüzdelerinin hesaplanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma korelasyonel tarama araştırmasıdır. 1144 tanesi Türkiye erkek, 1142 tanesi Türkiye kadın, 1122 tanesi İtalya erkek, 1066 tanesi İtalya kadın olmak üzere toplamda 4474 müsabaka veri madenciliği programı olan Matlab'da bulunan“Statistics and Machine Learning Toolbox”,“Neural Network Pattern Recognition Toolbox”araç paketleri ve“Classification Learner”uygulamasından yararlanılarak analiz edilmiştir. Sınıflama yöntemleri, tüm maçlar için, cinsiyete ve ülkelere göre farklı uygulanmış ve“20 fold cross validation”tekniği ile her bir maça kendi içerisinde etki eden 10 farklı değişken ile sınıflama doğrulukları belirlenmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda kullanılan teknikler ile maç sonuçlarını doğru tahmin edebilme oranının ortalama %90 olduğu saptanmıştır. Müsabaka sonucuna en çok etki eden değişkenlerin deplasman takımlarının oyun içi varyasyonları olduğu görülmüştür. Sonuç: Elde edilen bulgulara göre; veri madenciliği programları ile yapay sinir ağı modellemesiyle yapılan müsabaka sonucu doğru tahmin oranlarının %90'a yakın olduğu görülmüştür. Erkek maçlarına baktığımızda maç sonucuna en çok etki eden değişkenler deplasman takımlarının blokları, hücumları ile servis sayıları olduğu görülmektedir. Kadın maçlarına baktığımızda ise maçların sonucuna etki eden en önemli iki faktör sırasıyla deplasman takım hücumları ve deplasman takım servis sayıları olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In the research, it is aimed to calculate the percentages of the variables affecting the end of the match predictions and the match result with data mining methods and artificial neural network models of the men's and women's volleyball super league matches played in Turkey and Italy between the years 2013-2020. Material and Method: This research is a correlational survey research.“Statistics and Machine Learning Toolbox”and“Neural Network Pattern Recognition Toolbox”tool packs in Matlab, which has a total of 4474 competition data mining programs, 1144 of which are male in Turkey, 1142 are female of Turkey, 1122 are male in Italy and 1066 are female in Italy. It was analyzed using the“Classification Learner”application. Classification methods were applied differently for all matches, according to gender and countries, and classification accuracies were determined with 10 different veriables affecting each match within itself, using the“20 fold cross validation”technique. Findings: As a result of the research, it was determined that the average rate of predicting the match results with the techniques used was %90. It has been seen that the veriables that most affect the result of the competition are the in-game variations of the away teams. Results: According to the findings optained; As a result of the competition made with data mining programs and artificial neural network modeling, ıt was seen that the correct prediction rates were close to %90. When we look at the man's matches it is seen that the variables that most affect the match result are the blocks of the aways teams, their attacks and the number of server. When we look at the women!s matches, it is seen that the two most important factor affecting the results of the matches are the away team attacks and the away team serve numbers, respectively.