Diş hekimlerinin çocuk hastalarda antibiyotik reçete etme konusundaki farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of dentists' awareness about prescribing antibiotics in pediatric patients
  1. Tez No: 788297
  2. Yazar: FATMA BUDAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET REZANİ TOPTANCI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği, Antibiyotik, Diş hekimliği eğitimi, Apse, Pulpitis, Dentistry, Antibiotic, Dental Education, Abscess, Pulpitis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Çocuklarda dental enfeksiyonlar oldukça sık karşılaşılan durumlardır. Dental enfeksiyonların tedavisinde doğru endikasyon durumunda antibiyotik kullanımına karar vermek oldukça önemlidir. Çalışmamızın amacı diş hekimleri tedavilerinde antibiyotik reçete eden meslek grubu olduğundan çocuklarda sıklıkla görülen dental kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotikler hakkında farkındalıklarının arttırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Türkiye'de çalışan diş hekimleri ve uzman diş hekimleri üzerinde GOOGLE FORM elektronik anket yöntemi kullanılarak uygulanmıştır. Çalışmamıza başlamak için, Dicle Üniversitesinin Etik Kurulu'ndan 2022- 23 nolu onay alınmıştır. Bulgular: Çalışma kapsamında anketi cevaplayan 400 katılımcıdan elde edilen verilere göre; 'Vaka soruları ' bölümündeki sorulara verilen yanıtların kılavuzlara uyumu sırasıyla %31,75, %57,5, %57,2, %15 olduğu bulunmuştur. Antibiyotik kullanılması gereken durumda ilk tercihin %72,25 oran ile amoksisilin + klavulanik asit olduğu, penisilin alerjisi olan hastalarda ilk tercihin %45,75 oran ile azitromisin olduğu görülmüştür. Bilgi düzeyi bakımından cinsiyet, uzmanlık alanı olup olmaması ve meslekteki hizmet süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların çocuklarda görülen dental enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler hakkında yeterli farkındalığa sahip olmadığı ve güncel kılavuzlara uyumlarının düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durum global bir sağlık sorunu olan antibiyotik direnci konusunda önem arz eder. Diş hekimlerinin antibiyotikler konusundaki farkındalıklarının artmasının ders müfredatlarında bu konuya verilen önemin arttırılması ve çeşitli meslek içi eğitimler ile yeterli seviyeye geleceğini ummaktayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Dental infections in children are very common conditions. In the treatment of dental infections, it is very important to decide on the use of antibiotics in the right indication. The aim of our study is to increase awareness of antibiotics used in the treatment of dental infections, which are frequently seen in children, as dentists are the profession that prescribes antibiotics in their treatments. Materials and Methods: This study was conducted on dentists and specialist dentists working in Turkey using the GOOGLE FORM electronic questionnaire method. To start our study, approval no. 2022-23 was obtained from the Ethics Committee of Dicle University. Results: According to the data obtained from 400 participants who answered the questionnaire within the scope of the study; The compliance of the answers given to the questions in the 'Case questions' section with the guidelines was found to be 31.75%, 57.5%, 57.2%, and 15%, respectively. In cases where antibiotics are required, the first choice was amoxicillin + clavulanic acid with a rate of 72.25%, and azithromycin was the first choice with a rate of 45.75% in patients with penicillin allergy. A statistically significant difference was found in terms of knowledge level, gender, field of expertise and length of service in the profession. (p0.05) Conclusion: In our study, it was determined that the participants did not have sufficient awareness about the antibiotics used in dental infections in children and their compliance with current guidelines was low. This is important for antibiotic resistance, which is a global health problem. We hope that the awareness of dentists about antibiotics will increase, but the importance given to this subject in the curriculum will be increased with various in-service trainings.