İmplante edilebilir kardiyak cihazlar ile atriyal yüksek hız epizodları tespit edilen hastalarda ekokardiyografi ile sol atriyal strain ve klinik bulguların ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between left atrial strain and clinical findings in patients with atrial HİGH rate episodes detected by cardiac implantable electronic devices
  1. Tez No: 788417
  2. Yazar: İLYAS KAVAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAYA BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: sol atriyal strain, atriyal yüksek hız epizodu, speckle tracking ekokardiyografi, subklinik atriyal fibrilasyon, implante edilebilir elektronik kardiyak cihaz, left atrial strain, atrial high rate episode, speckle tracking echocardiography, subclinical atrial fibrillation, cardiac implantable electronic device
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Atriyal algılama işlevine sahip 'implante edilebilir elektronik kardiyak cihazlar' (İEKC), atriyal taşiaritmileri saptamamıza olanak sağlar. Atriyal yüksek hızlı epizod (AHRE) olarak adlandırılan bu aritminin saptandığı hastalarda; AHRE ile LA çapı, LAVI, sol atriyum straini, sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu, kardiyak cihaz tipi ve endikasyonu, toplam pacing oranı, CHA2DS2-VASc skoru, NT-proBNP ve hs-cTn düzeyi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Atriyal elektroda sahip İEKC bulunan 94 hasta çalışmaya alındı. ≥ 5 dk zaman ve ≥ 175 vuru/dk hız sınırını aşan atriyal taşiaritmisi bulunan 43 hasta AHRE grubuna; daha kısa süreli epizodu olanlar ile hiç aritmisi olmayanlar kontrol grubuna alındı. AHRE ve kontrol gruplarına, standart iki boyutlu ekokardiyografiye ek olarak sol atriyal strain ekokardiyografi yapıldı. AHRE grubundaki hastalar, klinik AF'yi araştırmak için 24 saatlik ritm Holter ile tetkik edildi. Bulgular: Süre ≥ 5 dk, atriyal hız > 175 vuru/dk olarak tanımlanan AHRE izlenen hastaların; AHRE izlenmeyenlere göre, sol atriyal rezervuar (%27.94 ± 14 ve %33.43 ± 15.1; p=0.026) ve kontraksiyonel strain (%11.8 ± 6 ve %15.78 ± 7.2; p=0.003) değerlerinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. AHRE görülen ve görülmeyen hastaların, konduit strain ölçümleri (%16.13 ± 8.9 ve %17.65 ± 9.6; p=0.368 ) arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, sol atriyal kontraksiyonel strainin; AHRE'nin bağımsız bir öngördürücüsü olduğu bulunmuştur. AHRE ve kontrol grubunda, LA çapı ile LAVI normal sınırlar içerisinde izlenmiştir. AHRE tespit edilenler ile edilmeyenler arasında; sol ventrikül diyastolik disfonksiyonu, kardiyak cihaz tipi ve endikasyonu, toplam pacing oranı, NT-proBNP ve hs-cTn düzeyi, CHA2DS2-VASc skoru açısından anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: İmplante edilebilir elektronik kardiyak cihazında ≥ 5 dk AHRE tespit edilen hastalarda; sol atriyum boyutu değişmeden önce sol atriyal rezervuar ve kontraksiyonel strain değerlerinin azaldığı gösterilmiştir. Ekokardiyografi ile sol atriyal strain değerlendirilmesi, önemli klinik sonuçları olan AHRE'nin gelişimi açısından yüksek risk taşıyan hastaların belirlenmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cardiac implantable electronic devices (CIEDs) with atrial sensing functionality allow us to detect atrial tachyarrhythmias. In patients with this arrhythmia, which is called atrial high-rate episode (AHRE); we aimed to evaluate the relationship between AHRE and LA diameter, LAVI, left atrial strain, left ventricular diastolic dysfunction, cardiac device type and indication, total pacing rate, CHA2DS2-VASc score, NT-proBNP and hs-cTn level. Material and Method: 94 patients with CIED were included in the study. 43 patients with atrial tachyarrhythmia exceeding the ≥ 5 min time and ≥ 175 bpm rate limit were assigned to the AHRE group. Shorter episodes and no arrhythmias were included in the control group. Left atrial strain echocardiography was performed in addition to standard two-dimensional echocardiography in the AHRE and control groups. Patients in the AHRE group were evaluated with 24-hour rhythm Holter to investigate clinical AF. Results: In patients with AHRE, defined as duration ≥ 5 min and atrial rate >175 bpm; left atrial reservoir (27.94% ± 14 vs 33.43% ± 15.1; p=0.026) and contractile strain (11.8% ± 6 vs 15.78% ± 7.2; p=0.003) values were shown to be significantly reduced. No significant difference was observed between the conduit strain measurements of patients with and without AHRE (16.13% ± 8.9 vs 17.65% ± 9.6; p=0.368). In multivariate logistic regression analysis, left atrial contractile strain was found to be an independent predictor of AHRE. In AHRE and control groups, LA diameter and LAVI were within normal limits. No significant difference was found in terms of left ventricular diastolic dysfunction, cardiac device type and indication, total pacing rate, NT-proBNP and hs-cTn level, CHA2DS2-VASc score between two groups. Conclusion: It has been shown that in patients with AHRE ≥ 5 min on a cardiac implantable electronic device, left atrial reservoir and contractile strain values decrease before the left atrial size changes. Evaluation of left atrial strain by echocardiography may identify patients at high risk for the development of AHRE, which has important clinical outcomes.