Trabzon ili yerel (yazılı) basınında yapılan yazım-noktalama yanlışları ve anlatım bozuklukları
Spelling-punctuation mistakes and incoherency made by local (print media) press in Trabzon
- Tez No: 788677
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Basın/Yayın, Dil Bilinci, Language, Media, Language- Consciousness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bir milleti oluşturan unsurların başında dil unsuru gelmektedir. Ortak duygu ve düşüncelerimizi dil sayesinde birbirimize aktarırız. Dil sayesinde anlaşır, dil sayesinde kültür değerlerimizi yansıtır ve o değerlerimizi geleceğe aktarırız. Hem günümüzde kullandığımız hem de geleceğe aktarmak istediğimiz dilimize, Türkçemize özen göstermemiz gerekir. Günümüzde önemli bir noktaya sahip olan kitle iletişim araçları, geniş topluluklara hitap etmektedir. Ve bu amaçlarını“dil”aracılığıyla sağlamaktadır. Bu sebeple kitle iletişim araçlarında doğru ve güzel dil kullanımına dikkat etmemiz gerekir. Bu araştırmada Trabzon ilinin, kitle iletişim araçlarından biri olan gazetelerdeki dil kullanımını inceleyerek bazı yazım ve noktalama yanlışlarıyla birlikte anlatım bozuklukları gibi yanlışların, dil üzerindeki etkisi ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Araştırmanın problemi“Trabzon yerel basınındaki gazetelerde yazım yanlışlıkları, noktalama işaretleri hataları, anlatım bozuklukları nelerdir?”şeklindedir. Araştırmanın içeriği Trabzon'da yer alan 10 gazetenin son 3 yılına dair incelenmesiyle oluşturulmaya çalışılmıştır. Ancak bu gazetelerden“İskefiye Haber, Yomra Son Haber”isimli olan gazetelerin yeni olma sebebiyle sadece son 1 yılının sayıları incelenmiştir. Gazeteler doküman tarama yöntemi kullanılarak okunmuş ve tespit edilen yanlışlar incelenmeye alınmıştır. İncelemenin ardından tespit edilen yanlışlar sınıflandırılarak alt başlıklar halinde ifade edilmiştir. Bu alt başlıklar ile birlikte veriler üzerinden hangi başlık adı altında daha fazla yanlış görüldüğü üzerine ve gazetelerin günlük ya da haftalık basımı üzerine tablolar oluşturulmuş, yanlışlıklar hakkında yorumlar yapılmıştır. Araştırmanın sonunda gazetelerde yoğun bir şekilde dil kullanımı üzerine yanlışlar olduğu gözlemlenmiş, bu yanlışların hem dikkat dağınıklığı sebebiyle hem de dil bilgisi konusunda yetkin kişilerin çalışmaması sebebiyle gerçekleştiği fikrine varılmıştır. Ve sonuç bölümünde tüm bu yanlışlıkların giderilmesi için dil bilincinin arttırılması gerektiğine değinilerek gelecek kuşaklara kendi değerlerini ve kültürlerini yansıtan güzel bir dil, Türkçe bırakmanın önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language comes first among the elements making up a nation. We transfer our common feelings and thoughts to each other through language. Thanks to language, we get along, reflect our cultural values and transfer those values to the future. We need to pay attention to our language, Turkish, that we use today and that we want to transfer to the future. Mass media, having an important point today, appeals to large communities. And it achieves these purposes through“language”. Because of this, we need to pay attention to the use of correct and beautiful language in mass media. In this study, by examining the language use in newspapers, one of the mass media of Trabzon province, it has been tried to expose the effects of some spelling and punctuation errors on the language, such as grammatical errors. The problems of the research are“What are the spelling mistakes, punctuation errors, expression errors in the newspapers in the Trabzon local press?”. The content of the research has been tried to be formed by examining the last 3 years of 10 newspapers in Trabzon. Newspapers has been read by using the document scanning method and the detected errors were examined. After the examination, the errors detected has been classified and expressed in sub-headings. In addition to these sub-headings, tables have been created on which title is seen more incorrectly and on the daily or weekly printing of newspapers, and comments have been made as to the mistakes. At the end of the research, it has been observed that there are errors in the use of language intensively in the newspapers, and it has been concluded that these mistakes have been made both because of distraction and because of the failure of competent people in grammar. And in the conclusion part, it has been emphasized that language awareness should be increased in order to eliminate all these mistakes, and that the importance of leaving a beautiful language, Turkish, that reflects their own values and cultures to future generations.