Eynesil ve yöresi ağızları (İnceleme-metinler-sözlük)
The dialects of Eynesil and its region (Analysis-texts-dictionary)
- Tez No: 788679
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Eynesil, Ağız, Fonetik, Morfolojik, Sözlük, Eynesil, Dialect, Phonetic, Morphological, Dictionary
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışmada Giresun'un Trabzon ile sınır ilçesi olan Eynesil ve yöresi ağızları incelenmiştir. Lisansüstü tezi olarak hazırlanan çalışma,“Giriş”,“İnceleme”,“Metinler”,“Sonuç”,“Sözlük”ve“Kaynakça”bölümlerinden oluşmaktadır.“Giriş”bölümünde Eynesil'in tarihi ve coğrafyasına değinilmiştir.“İnceleme”bölümünde Eynesil'in ses ve şekil özellikleri örneklerle desteklenerek ortaya koyulmuştur.“Metinler”bölümü, yöreden derlenen 22 metinden oluşmaktadır.“Sonuç”bölümünde, incelenen metinler ışığında Eynesil'in fonetik ve morfolojik özellikleri belirtilmiştir.“Sözlük”bölümünde, yörede sıklıkla kullanılan kelimelerin her kesim tarafından anlaşılabilir karşılıklarına yer verilmiştir.“Kaynakça”bölümünde ise çalışma sürecinde kullanılan ve yararlanılan eserler künyeleriyle birlikte belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the dialects of Eynesil and its region, which is the border town of Giresun with Trabzon, were examined. The study, which was prepared as a master's thesis, consists of“Introduction”,“Analysis”,“Texts”,“Conclusion”,“Dictionary”and“References”sections. In the“Introduction”section, Eynesil's history and geography are mentioned. In the“Analysis”section, Eynesil's phonetic and morphological features are revealed by supporting with examples. The“Texts”section consists of 22 texts compiled from the region. In the“Conclusion”section, the phonetic and morphological features of Eynesil are stated in the light of the analyzed texts. In the“Dictionary”section, the meanings of the words that are frequently used in the region, which can be understood by all segments, are included. In the“References”section, the works used and benefited from in the study process are indicated together with their tags.