ديوان (إكليل موسيقى على جثّة بيانو) للشاعر جواد الحطّاب(دراسة نقدية)
Şair Jawad Al-Hattab'ın Diwan (Piyanonun Cesedi Üzerinde Bir Müzik Çelengi) (Eleştirel bir çalışma)
- Tez No: 788701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şiir, Cevad, Çelenk, Müzik, Eleştiri, Poetry, Jawad, wreath, music and criticism
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çalışma, içeriği ve biçimleriyle benzersiz bir deneyimi temsil eden şair Jawad Al-Hattab'ın (Bir Piyano Cesedi Üzerine Müzikal Çelenk) adlı divanının metinlerinin doğasına ışık tutuyor. İçerik, şairin özel ilgi duyduğu konuları içerecek şekilde genişler. Bunlardan biri, Amerika'nın Irak'ı işgali ve bunun 2003'ten sonra Irak'ın durumuna etkisidir. Gerçeğin ve halkın şairi olduğu için bu konuları ele alması garip değildi. Emekçi sınıfların ortasında doğdu ve bu tür sorunları ele alış tarzı geleneksel değil, şairin entelektüel gelişimini ve modernist bir yaklaşımı benimsemesini (yapısöküm ilkesini alarak temsil eden) sömürgeci ile yaptığı diyalogda ortaya koydu. Aynı şey, işlediği mirası tüm yönleriyle ele alışında ve ağıt metinlerinde de bulunur. Biçime gelince, şair farklı bir yaklaşım benimsemiştir. Metinlerine özel bir iz bırakmak için diğer sanatların (tiyatro, sinema, çizim, hikaye ve montaj gibi) ve diğerlerini oluşturma tekniklerinden ve unsurlarından yararlandı. Bu nedenle anlatım, kolaj, paradoks, silme ve beyazlık, modern şiirsel metnin oluşumuna katkı sağlayan temel unsurlardır.
Özet (Çeviri)
The study sheds light on the nature of the texts of the diwan of the poet Jawad Al-Hattab (A Wreath of Music on the Corpse of a Piano), which represents a unique experience in its contents and forms. The content expands to accommodate topics of special interest to the poet, including the issue of the American occupation of Iraq and its impact on the Iraqi reality after 2003. It was not strange that he dealt with such topics as he is a poet of reality and the people. He was born in the midst of the toiling classes and that his treatment of such issues was not traditional, but rather revealed the intellectual development of the poet and took a modernist approach represented in taking the principle of deconstruction in his dialogues with the colonizer. The matter is found in his dealings with heritage in all its aspects and the texts of elegies. With regard to the form, the poet took a different approach. He made use of the techniques and elements of forming other arts (such as theatre, cinema, drawing, story, montage, and others) in order to give a special imprint on other texts. For this reason, narration, collage, paradox, omission, and whiteness are then present as basic elements that contribute to the formation of modernist poetry.