تفسير إنسان عين المعاني في تفسير الكلام الرباني لأبي نصرٍ أحمد بن محمدٍ بن أبي يزيد السَّجَاونديّ (ت بعد 571ه) (من أول سورة آل عمران إلى سورة المائدة) دراسةً وتحقيقًا.'
Ebu Nasr Ahmed bin Muhammed bin Ebî Yezid el-Sajawandi'nin (Ö. 571 H. sonra) (Al-i İmran Suresi'nin başından Ma Suresi'ne kadar) tarafından Tefsir al-Kelaam al-Rabbani'de Insan Ain al-Ma'ani'nin yorumlanması 'idah), bir çalışma ve soruşturma
- Tez No: 788705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: tefsir, Es-Sajawndi, Insan Ain Al-Ma'ani, Al-Imran, Al-Ma'ideh
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırma, kıymetli ilmi kültür mirası el yazmalarından birini içermektedir. Bu kitap, gerek lügat yoluyla müfredatların açıklaması, gerekse müfessirlerin sözleri yoluyla mananın genel olarak açıklanması şeklinde âyetlerin manalarına ilişkin bir izahat içerir. Ayrıca nahiv, belagat, fıkıh ve akide hakkında değerli konular içerir. Müellif Arapların kullandığı şiir ve nesir gibi metinlerin yanı sıra usulcüler, fakihler ve belagatçıların sözlerini esas almıştır. Araştırmacı, bu çalışmayı iki bölüme ayırmıştır. Birinci bölümde, müellifin kişisel hayatı, ismi, nispeti, lakabı, künyesi, ailesi ve yetişmesinin yanı sıra müellifin ilmi hayatı, ilim arayışı, hocaları, talebeleri, ilmi konumu ve eserlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise müellifin yöntemi ve elyazması tanıtılmıştır. Müellifin delil gösterme yöntemi açıklanmış, kaynakları ve referansları belirtilmiştir. Ayrıca izlediği yöntemin özellikleri ve en önemli noktaları izah edilmiştir. Bir diğer alt başlıkta, kitabın sahibine atfının doğruluğunu incelemiş, esas alınan nüshayı ve kullanılan yorumlama ve tahkik yöntemini tanımlamıştır. Yine metinde geçen sözler tespit edilmiş, adı geçen kişiler tanıtılmış, ilgili ıstılahlar ve mezhepler açıklanmıştır. Ayrıca okuyucular ve araştırmacılar için karmaşık ifadeler izah edilmiştir. ve Sonunda bölümde ise tahkik edilen kitap değerlendirilmiş, araştırmanın sonuç kısmında elde edilen en önemli sonuçlara yer verilmiştir. Bu sonuçların en önemlileri şunlardır: Müellif, genelde eserler ile tefsir yöntemini izlemiştir. Özellikle Kur'ani bağlamına önem vermiş, diğer alimlerin ve müfessirlerin açıklamadığı konuları açıklayarak Kur'an'ın mucizevi yönünü öne çıkarmıştır. Yine ister mütevatir, ister şâz olsun, Kur'an kıraatlerine de önem vermiştir. Ayrıca ayetlerin manalarını açıklayıp izah ederken farklı ilim dallarını bir araya getirmiştir. Eserinde çeşitli ve çok sayıda kaynak kullanmıştır. Salih amellerin tamamlanmasına yardım eden Allah'a hamd olsun.
Özet (Çeviri)
This book contains an explanation of the meanings of the Qur'an verses, both in the form of the explanation of the syllables through the lexicon and the general explanation of the meaning through the sayings of the commentators. It also contains valuable topics about grammar, rhetoric, jurisprudence and beliefs. The author relied on the texts used by the Arabs, such as poetry and prose, as well as the sayings of usulists, jurists and rhetoricians. The author followed a method based on interpreting the Qur'an verses in a surah and left no sentences or words unexplained. The researcher divided this study into two chapters. In the first chapter, the author's personal life, his name, surname, nickname, family and upbringing, as well as his scholarly life, his quest for knowledge, his teachers, his students, his scholarly position and his works are included. In the second chapter, the author's method and manuscript are introduced. The author's method of showing evidence is explained, his sources and references are indicated. In addition, the characteristics and most important points of the method followed by him were explained. In another subheading, it is examined the accuracy of the manuscript attribution to the owner of the book and defined the base copy and the method of interpretation and investigation used. It has also identified the sayings in the text, introduced the people mentioned, and explained the related terms and sects. Also, complex expressions have been explained for readers and researchers. In the and last chapter, the investigated book was evaluated and the most important results obtained in the conclusion of the research were included. The most important of these results are as follows: The author generally followed the method of tafsir with the narratives. He especially attached importance to the context of the Qur'an and highlighted the miraculous aspect of the Qur'an by explaining issues that other scholars and commentators did not explain. He also gave importance to the Qur'anic recitations, whether they are mutawatir or shâz. He brought together different branches of science while explaining and clarifying the meanings of the verses. He used various and numerous sources in his work. Praise be to Allah who helps in the completion of righteous deeds. Anahtar Kelimler: Tafsir , al-Sajawandi , Al Imran, Al Maeda, Insan Ain al-Ma'ani.