Gebelikte bulantı kusmanın yaşam kalitesi ile gebelik ve anneliğe uyumuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of nausea and vomiting in pregnancy on quality of life and adjustment to pregnancy and maternity
- Tez No: 788958
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE YANIKKEREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği, Short-Form 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, Gebelikte bulantı kusma, gebelik ve anneliğe uyum, Prenatal Self Evaluation Questionnaire, Short-Form 36 Quality of Life Scale, nausea and vomiting in pregnancy, adjustment to pregnancy and maternity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelikte bulantı kusmanın yaşam kalitesi ile gebelik ve anneliğe uyuma etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı kesitsel tipte olan bu çalışmanın evrenini İzmir ilinde bir üniversite hastanesine 2019 yılında başvuran 1738 gebe oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü evreni bilinen formül kullanılarak %95 güven aralığı, %5 standart sapma ile 315 gebe olarak belirlenmiştir. Çalışmada kadınların tanıtıcı özellikleri soru formu, Short-Form 36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada gebelikte bulantı kusmadan olumsuz etkilendiğini belirten kadınlarda rol güçlüğü (fiziksel), sosyal fonksiyon, ağrı ve genel sağlık puan ortalamaları düşük bulunmuştur. Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği toplam puan ortalaması 146,2 ± 30,1 olup, bu puan ortalaması evde dört ve üzeri kişi yaşayan, eşin yaş grubu 28 ve üzerinde olan, dört ve üzerinde gebeliği ve çocuğa sahip olan, istemeden gebe kalan ve eşi ile uyumsuz olduğunu ifade eden kadınlarda istatistiksel anlamlı olarak yüksek olup, bu kadınların anneliğe uyumunun yetersiz olduğu saptanmıştır. Gebeliğin kabulü alt boyut puan ortalaması bulantı kusmadan olumsuz etkilendiğini belirten kadınlarda yüksek bulunmuştur. Sonuç: Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği toplam puanı ile mental sağlık ve vitalite arasında orta ve negatif yönlü diğer alt boyutlar ile düşük korelasyon saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to examine the effects of nausea and vomiting in pregnancy on quality of life and adjustment to pregnancy and maternity Materials and Methods: The population of this descriptive cross-sectional study consisted of 1738 pregnant women who applied to a university hospital in Izmir in 2019. The sample size of the study was determined as 315 pregnant women using the known formula with 95% confidence interval and 5% standard deviation. In the study, women's introductory characteristics questionnaire, Short-Form 36 Quality of Life Scale and Prenatal Self Evaluation Questionnaire were used. Results: In the study, the mean scores of role difficulties (physical), social function, pain and general health were found to be low in women who stated that they were adversely affected by nausea and vomiting during pregnancy. The mean total score of Prenatal Self Evaluation Questionnaire was 146.2 ± 30.1. This mean score was statistically significantly higher for women who live at home with four or more people, whose spouse's age group was 28 and above, who had four or more pregnancies and children, who had unwanted pregnancy and who stated that they were incompatible with their spouses and it was determined that these women's adaptation to motherhood was insufficient. Acceptance of pregnancy sub-dimension mean score was found to be higher in women who stated that they were adversely affected by nausea and vomiting. Conclusion: There was a moderate correlation between the total score of Prenatal Self Evaluation Questionnaire and mental health and vitality, and a low correlation with other negative sub-dimensions.