Yoğun bakım hastalarında flebotomı̇ye bağlı anemı̇ gelı̇şme sıklığı ve transfüzyon ı̇htı̇yacının retrospektı̇f olarak ı̇ncelenmesı̇
Retrospective review of the frequency of anemia development due to phlebotomy and the need for transfusion in intensive care unit patients
- Tez No: 789081
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UYAR, PROF. DR. KUBİLAY DEMİRAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: phlebotomy, iatrogenic anemia, transfusion
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
AMAÇ: Anemi kritik hastalarda sık görülen bir problemdir ve dokulara oksijen sunumunu azalttığı için morbidite ve mortaliteyi artırır. Anemi tedavisi için transfüzyon yapılması enfeksiyon, TRALI, hemolitik reaksiyonlar gibi komplikasyonları beraberinde getirir ayrıca maliyeti artırır. Flebotomi gibi iyatrojenik faktörler yoğun bakımda aneminin önemli nedenlerindendir. Çalışmamızda anestezi yoğun bakım ünitesinde yatışı olan hastalarda flebotomiye bağlı anemi gelişme insidansını ve transfüzyon ihtiyacını belirlemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ekim 2018- Ekim 2020 tarihleri arasında yatışı bulunan hastaların verileri elektronik hasta dosyası üzerinden retrospektif olarak incelenmiş, çalışmaya dahil edilen hastaların yaşı, cinsiyeti, yoğun bakıma yatış tanıları, komorbiditeleri, yoğun bakımda kalış süreleri, APACHE-II skorları kaydedilmiştir. 28 günlük takipleri boyunca günlük flebotomi miktarları, 28 günlük takipleri boyunca yapılan transfüzyonlar ve bunların hangi günler yapıldığı, transfüzyon öncesi ve transfüzyon sonrası Hb değerleri, 28 günlük takiplerindeki ortalama ve toplam flebotomi miktarları, 28 günün sonundaki yatış/taburculuk/eksitus olma durumları elektronik hasta dosyası kullanılarak retrospektif olarak değerlendirilip kayıt altına alındı. BULGULAR: Çalışmaya dahil olan hastaların APACHE-II skoru ortalama 14,92±8,01; yatış gün ortalaması 27,02±47,36 ; yatış hemoglobini ortalaması 12,18±1,95 ; çıkış hemoglobin ortalaması 9,85±1,89 olarak saptanmıştır. Hastaların yatış ve çıkış (veya 28. gün sonu) hemoglobin ortalama değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır. Transfüzyon için cut off noktası 8,4 g/dl bulunmuştur. Hastaların tamamı değerlendirildiğinde ortalama transfüzyon günü 11,37±11,37 olarak bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamız yoğun bakımda kalış süresi uzadıkça flebotomi miktarının arttığını ve buna bağlı olarak transfüzyon ihtiyaçlarında artış olduğunu göstermektedir. Yoğun bakıma yatış sırasındaki APACHE-II skoru yükseldikçe ve Hb değeri düştükçe hastalara transfüzyon yapılma ihtimali artmaktadır. Anemi yoğun bakım hastalarında önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olduğu için en azından iyatrojenik anemi önlenmelidir. Bu amaçla yoğun bakım personelinin eğitimi, küçük volümlü tüplerin kullanımı ve kapalı devre kan analiz cihazlarının kullanımı gibi yöntemler giderek önem kazanmaktadır. Anahtar sözcükler: flebotomi; iyatrojenik anemi; transfüzyon
Özet (Çeviri)
AIM: Anemia is a common problem in critically ill patients and increases morbidity and mortality because it decreases oxygen delivery to tissues. Transfusion for the treatment of anemia also brings complications such as infection, TRALI, hemolytic reactions and increases the cost. Iatrogenic factors such as phlebotomy are important causes of anemia in intensive care units. In our study, we aimed to determine the incidence of anemia due to phlebotomy and the need for transfusion in patients hospitalized in the anesthesia intensive care unit. MATERIALS AND METHODS: The data of hospitalized patients in the anesthesia intensive care unit between October 2018 and October 2020 were analyzed retrospectively through the electronic patient file and the age, gender, diagnosis of admission to the ICU, comorbidities, length of stay in the ICU, APACHE-II scores of the patients included in the study were recorded. Daily phlebotomy amounts during 28 day follow-up, transfusions during 28 day follow-up, and on which days they were made, Hb values before and after transfusions, average and total amounts of phlebotomy in 28 day follow-ups, hospitalization/discharge/exitus status at the and of 28 day were evaluated and recorded retrospectively. RESULTS: The mean APACHE-II score of the patients included in the study was 14,92±8,01; mean hospitalization days 27,02±47,36; mean hospitalization Hb 12,18±1,95; mean discharge Hb was determined as 9,85±1,89. When the mean hemoglobin values of the patients at admission and discharge (or at the and of 28th day) were compared, a statistically significant difference was found. The cut-off point for transfusions was found to be 8,4 g/dl. When all the patients werw evaluated, the mean day of transfusion was found to be 11,37±11,37. CONCLUSION: Our study showed that the amount of phlebotomy increases as the length of stay of the patients in the ICU, and accordingly, there is a need for transfusion. A higher APACHE-II score and a lower Hb value at admission increase the likelihood of transfusion depending on the severity of the disease. Since anemia is an important cause of morbidity and mortality in intensive care patients, at least iatrogenic anemia should be prevented. For this, methods such as the training of intensive care doctors and nurses', the use of small volume tubes and the use of closed-circuit blood analyzers are effective.