The effect of the therapy room environment on expectations regarding psychotherapy
Terapi odası ortamının psikoterapiye dair beklentiler üzerindeki etkisi
- Tez No: 789235
- Danışmanlar: DR. MARI ITO-ALPTURER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: terapi odası, psikoterapi beklentisi, iç tasarım, oturma düzeni, mobilya tipi, therapy room, psychotherapy expectations, interior design, seating arrangement, furniture type
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Danışanların psikoterapiye dair beklentileri önemlidir çünkü bu beklentiler terapi süreci ve sonucunu etkileyebilirler. Sadece terapistlerin kendi davranışı değil, terapi yaptıkları odanın özellikleri de danışanların terapi ile ilgili beklentilerini etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı, terapi odası iç tasarımlarının, bireylerin psikoterapiye dair beklentilerinin oluşmasındaki etkisini araştırmaktır. Oturma düzeni ve mobilya tipi çeşitliklerini temsil eden üç tipik terapi oda fotoğrafı hazırlanmıştır. Oda koşulları: A) ev tipi mobilya ve eşitlikçi oturma düzeni, B) klasik Freudyen kanepeli düzen, ve C) terapistin çalışma masası karşısında oturduğu ofis tipi şeklindedir. Araştırmanın örneklemi, daha önce danışan olarak terapi deneyimi olan (s=81) ve deneyimi olmayan (s=81) kişilerden oluşmuştur. Katılımcılar karşıt dengelemeli bir sıralamayla sunulan üç çeşit oda fotoğrafına bakarak Milwaukee Psikoterapi Beklentileri Ölçeği'ni doldurmuştur, ardından odalarda neler dikkat çektiğine ve neler sevdiği/sevmediğine dair iki açık uçlu soruyu yanıtlamaları istenmiştir. Terapi beklentisi, odaların özelliklerine göre farklılık göstermiştir. Hem terapi deneyimli grubun hem de terapi deneyimsiz grubun psikoterapi beklentileri Oda-A'da en yüksek ve Oda-C'de en düşük çıkmıştır. Açık uçlu sorular için yapılan tema analizi sonucunda oturma düzeni ile ilgili olan üç tema, Samimiyet, Güç Dinamikleri ve Güven Hissi, ortaya çıkmıştır. Mobilya ile ilgili ise iki adet tema, Sadelik ve Ev Havası, ortaya çıkmıştır. Türkiye'de yaygın olan müdür ofisi benzeri oda her iki grup tarafından en olumsuz karşılanmıştır. Bu araştırmanın sonucundan yola çıkarak, terapi odası tasarlanırken mobilya seçimi ve oturma düzenine dikkat edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Clients' expectations of psychotherapy are important because they can actually affect the process and outcome of therapy. Not only therapists' behavior but also the characteristics of their therapy room could potentially influence clients' expectations. This study aimed to investigate the effects of therapy room interior designs on the formation of expectations of psychotherapy. Three photographs of typical therapy rooms were prepared, representing variations in seating arrangement and furniture: A) home-style furniture and egalitarian seating arrangement, B) classic Freudian-couch arrangement, and C) office-type furniture and desk-between seating arrangement. Participants consisted of those who have a prior experience of psychotherapy as a client (n=81) and those who have no experience (n=81). They were shown three rooms in a counterbalanced sequence and asked to complete the Milwaukee Psychotherapy Expectations Questionnaire each time. They were also asked open-ended questions: what element of the rooms attracted their attention, and what they liked/disliked about the rooms. The result indicated that psychotherapy-related expectations differed based on the room characteristics. The participants' expectations were the highest in Room A and the lowest in the Room C, regardless of their therapy experience. Thematic analysis of the responses to the open-ended questions revealed three themes regarding seating arrangement, Sincerity, Power Dynamics, and Feeling of Security, and two themes concerning furnishing, Simplicity, and Homeyness. The room that looks like a manager's office, which is common in Turkey, was received most negatively by both groups. Given the results, paying careful attention to the choice of furniture and seating arrangement when designing therapy rooms was recommended.