Hemşirelikte kariyer başarısı ölçeğinin Türkçeye uyarlanması
Adaptation of the career success in nursing scale to Turkish
  1. Tez No: 789334
  2. Yazar: RÜMEYSA ÖZKAN GÖKTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE EŞKİN BACAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geçerlik ve Güvenirlik, Hemşirelik, Kariyer, Ölçek Uyarlama, Career, Nursing, Reliability and Validity, Scale Adaptation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Hemşirelikte Kariyer Başarısı Ölçeğini Türkçeye uyarlamak ve hemşirelerin kariyer başarılarını öz bildirimlerine dayalı olarak değerlendimektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri Ağustos 2021/Ekim 2021 tarihleri arasında kamu ve özel sektörde çalışmakta olan 229 hemşireden elde edildi. Veriler çevrim içi anket yöntemiyle tanıtıcı bilgi formu, Kariyer Başarısı Ölçeği Taslağı ve Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği kullanılarak toplandı. Ölçeğin dil uyarlaması aşamasında 11 uzmandan görüş alındı ve 15 kişi ile pilot çalışma yapıldı, psikometrik özellikleri madde analizi, doğrulayıcı ve açımlayıcı faktör analizleri, iç tutarlık analizi ve ölçüt geçerliği ile sınandı. Bulgular: Ölçek maddelerinin kapsam geçerlik indeksleri 0,81-1,00 arasında değişmekteydi. Özgün yapının uyum iyiliği indeksleri kabul edilebilir düzeyde değildi. Türkçe kültürüne uyumlu yapının keşfi için yapılan madde analizinde madde toplam puan korelasyonları 0,404-0,702 arasında, faktör yükleri 0,490-0,798 arasında, iç tutarlık katsayıları 0,663-0,881 arasında değişmekte olup uyum iyiliği indeksleri χ2=501,61; RMSEA= 0,068; SRMR=0,060; CFI=0,90; NNFI=0,89; NFI=0,82; GFI=0,85; AGFI=0,81 olarak bulundu. Sonuç: Özgün hali dört alt boyutta 39 maddeden oluşan ölçeğin Türkçe versiyonu altı alt boyutta 24 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin Türkçe versiyonu, hemşirelerin kariyer başarısı algılarını ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to adapt the Career Success Scale in Nursing to Turkish and to evaluate the career success of nurses based on their self-reports. Materials and Methods: The data of the study were obtained from 229 nurses working in the public and private sectors between August 2021/October 2021. Data were collected by using an online questionnaire, an introductory information form, a Career Success Scale Draft, and a Career Adaptability Scale. In the language adaptation phase of the scale, opinions were taken from 11 experts and a pilot study was conducted with 15 people, and its psychometric properties were tested with item analysis, confirmatory and exploratory factor analyses, internal consistency analysis, and criterion validity. Results: Content validity indexes of the scale items ranged from 0.81 to 1.00. Goodness-of-fit indices of the original construct were not at an acceptable level. In the item analysis performed for the discovery of the structure compatible with Turkish culture, item total score correlations ranged between 0.404 and 0.702, factor loads between 0.490-0.798, internal consistency coefficients between 0.663-0.881, and goodness of fit indices χ2=501.61; RMSEA = 0.068; SRMR=0.060; CFI=0.90; NNFI=0.89; NFI=0.82; GFI=0.85; AGFI=0.81 was found. Conclusion: The original version consists of four sub-dimensions and 39 items, and the Turkish version of the hardware consists of 24 items with six sub-dimensions. The Turkish version of the scale is a valid and reliable tool that can measure the career success perceptions of employees.