Oral kavite kanserlerinde invazyon derinliği ve tümör tomurcuklanma indeksinin klinik parametrelere etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of depth of invasion and tumor buding index on clinical parameters in oral cavity cancers
  1. Tez No: 789558
  2. Yazar: FELAT TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMET ÖZLÜGEDİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrakapsüler yayılım, invazyon derinliği, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, tümör tomurcuklanması, Depth of invasion, extranodal extension, lymphovascular invasion, perineural invasion, tumor budding
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmamızdaki amacımız tümör tomurcuklanma indeksi, invazyon derinliği, perinöral invazyon ve lenfovasküler invazyonun klinik parametreler ile arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışma retrospektif olarak yapıldı. Çalışmaya KBB hastalıkları kliniğimizde 01.01.2010 – 01.01.2021 tarihleri arasında oral kavite skuamöz hücreli karsinom tanısı ile cerrahi tedavi alan hastalar dahil edildi. Hastaların preparatları tümör tomurcuklanması, invazyon derinliği, perinöral ve lenfovasküler invazyon açısından tekrar değerlendirildi. 2 katmanlı tümör tomurcuklanması sınıflandırması ve TT/İD (tümör tomurcuk–invazyon derinliği) skoru kullanıldı. Bulgular: Tüm olgularda hastalıksız sağkalım ile tek değişkenli analizde; lenfovasküler invazyon, tomurcuklanmanın varlığı, N evresi ve ekstranodal yayılım, çok değişkenli analizde; ekstranodal yayılım ilişkili izlenmiştir. Genel sağkalım ile tek değişkenli analizde; lenfovasküler invazyon, tomurcuklanmanın varlığı, N evresi ve ekstranodal yayılım, çok değişkenli analizde; tomurcuklanmanın varlığı ilişkili izlenmiştir. Lenf nodu metastaz riski ile tek değişkenli analizde: 6,5mm cut-off invazyon derinliği, perinöral invazyon, tomurcuklanmanın varlığı, 2 katmanlı tomurcuklanma ve İD/TT skoru, çok değişkenli analizde; tomurcuklanmanın varlığı ilişkili izlenmiştir. Tüm olgular içerisinde erken evre hastalarda hastalıksız ve genel sağkalım ile tek değişkenli analizde; lenfovasküler invazyon, tomurcuklanmanın varlığı ve ekstranodal yayılım, çok değişkenli analizde; tomurcuklanmanın varlığı ve ekstranodal yayılım ilişkili izlenmiştir. Lenf nodu metastaz riski ile tek değişkenli analizde; 6,5mm cut-off invazyon derinliği ve tomurcuklanmanın varlığı, çok değişkenli analizde; tomurcuklanmanın varlığı ilişkili izlenmiştir. Erken evre dil olgularında hastalıksız ve genel sağkalım ile tek değişkenli analizde lenfovasküler invazyon ve tomurcuklanmanın varlığı, çok değişkenli analizde tomurcuklanmanın varlığı ilişkili izlenmiştir. Lenf nodu metastaz riski ile ilişkili anlamlı parametre izlenmemiştir. Sonuç: Tümör tomurcuklanmasının varlığı, nüks ve lenf nodu metastaz riskini artırmakta; sağkalımı düşürmektedir. Tümör tomurcuklanma durumunun patolojik değerlendirmelere rutin olarak eklenmesi ve invazyon derinliği cut-off değerinin dudak kanseri olguları dışlanarak oral kavite kanserleri için güncellenmesinin tanı ve tedaviyi yönlendirmede etkinliği artırabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim of the study: to evaluate the relationship between tumor budding index, depth of invasion, perineural invasion and lymphovascular invasion with clinical parameters. Materials and Method: The study was performed retrospectively. Patients receiving surgical treatment in our otorhinolaryngology, head and neck surgery clinic between 01.01.2010 and 01.01.2021 with the diagnosis of oral cavity squamous cell carcinoma were included in the study. The preparations of the patients were re-evaluated in terms of tumor budding, depth of invasion, perineural and lymphovascular invasion. 2-layer tumor budding classification and TB/DOI (tumor budding-depth of invasion) score were used. Results: In all cases, in univariate analysis with disease-free survival, it was observed that lymphovascular invasion, presence of budding, N stage and extranodal extension were associated; in multivariate analysis, extranodal extension was associated. In univariate analysis with overall survival, it was observed that lymphovascular invasion, presence of budding, N stage and extranodal extension were associated; in multivariate analysis, the presence of budding was associated. In univariate analysis with lymph node metastasis risk, it was observed that 6.5mm cut-off depth of invasion, perineural invasion, presence of budding, 2-layer budding and DOI/TB score were associated; in multivariate analysis, presence of budding was associated. In early stage patients among all cases, in univariate analysis with disease-free and overall survival, it was observed that lymphovascular invasion, presence of budding, and extranodal extension were associated; in multivariate analysis, it was observed that presence of budding and extranodal extension were associated. In univariate analysis with risk of lymph node metastasis, it was observed that 6.5mm cut-off ID and presence of budding were associated; in multivariate analysis, presence of budding was associated. In early stage oral tongue cases, in univariate analysis with disease-free and overall survival, it was observed that lymphovascular invasion and presence of budding were associated; in multivariate analysis, presence of budding was associated. No significant parameter was observed with the risk of lymph node metastasis. Conclusion: Presence of budding increases the risk of recurrence and the lymph node metastasis; decreases survival. It is recommended that regularly including tumor budding status in the pathological evaluations and updating depth of invasion cut-off value for oral cavity cancers by excluding lip cancer cases may increase the effectiveness of guiding diagnosis and treatment.