Modifiye kutu ve blok testi ile hedeflenen kutu ve blok test'inin inmeli hastalarda geçerlik ve güvenirliği
The validity and reliability of the modified box and block test with targeted box and block test in stroke patients
  1. Tez No: 789787
  2. Yazar: LÜTFİYE AKKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN CANER AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, Üst ekstremite, Gövde, Geçerlik, Güvenirlik, Stroke, Upper extremity, Trunk, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu çalışmanın primer amacı inmeli hastaların üst ekstremite değerlendirmelerinde sıklıkla kullanılan Kutu ve Blok Testi'nin (KBT), modifiye şekilleri olan modifiye Kutu ve Blok Testi (mKBT) ve hedeflenen Kutu ve Blok Testi'nin (hKBT) geçerliği ve güvenirliğini araştırmaktı. Ayrıca çalışmamızın sekonder amaçları ise gövde kontrolü ile üst ekstremite performansı arasındaki ilişkiyi ve KBT'nin objektifliğini araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 20-86 yaş arası, geç subakut ve kronik dönemde olan 50 inmeli hasta dahil edildi. Üst ekstremite değerlendirmeleri için sırasıyla mKBT, 9 Delikli Peg Testi, hKBT, Fugl-Meyer Üst Ekstremite Ölçeği ve KBT kullanıldı. Gövde kontrolü değerlendirmesi için ise Gövde Bozukluk Ölçeği ve Gövde Kontrol Testi kullanıldı. Geçerlik için hipotez testleri, güvenirlik için değerlendiriciler arası ve test-tekrar test yöntemi kullanıldı. Test-tekrar test güvenirliği için 7 gün sonra hastalara mKBT ve hKBT tekrar uygulandı. KBT'nin objektifliğini değerlendirmek için Kinovea yazılımı ile analiz yapıldı. Gövde kontrolü ile üst ekstremite performansı arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda yapı geçerliği için kullanılan hipotez testlerinin hepsi doğrulandı. Güvenirlik için ICC değerleri daha çok etkilenen elde değerlendiriciler arasında mKBT'de 1,00 (1,0-1,0) ve hKBT'de 0,91 (0,84-0,94) bulundu. Test-tekrar test yönteminde ise ICC değerleri mKBT'de 0,86 (0,67-0,93) ve hKBT'de 0,97 (0,86-0,99) bulundu. Gövde kontrolü ile üst ekstremite performansı arasında zayıf-orta derecede istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu. KBT'nin Kinovea yazılımı ile analizinde ise hastaların daha çok etkilenen elinde %91,51 daha az etkilenen elinde ise %90,28 oranında kendilerine yakın olan bölgelerden küpleri tercih ettikleri bulundu. Sonuç: mKBT ve hKBT inmeli hastaların değerlendirmelerinde geçerli ve güvenilir testlerdir. İnmeli hastalarda gövde kontrolü üst ekstremite performansını etkiler. KBT testinde hasta kendisine yakın olan küpleri tercih ettiği için testin tamamlanma süresi üst ekstremitedeki motor iyileşmeyi objektif olarak yansıtmayabilir. İnmeli hastalarda KBT sıklıkla kullanılır ancak mKBT ve hKBT'nin de sıklıkla kullanılan sonuç ölçütleri arasında yer alması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this study was to investigate the validity and reliability of modified Box and Block Test (mBBT) and targeted Box and Block Test (tBBT), which are modified forms of Box and Block Test (BBT) which is frequently used in upper extremity assessments of patients with stroke. In addition, the secondary aims of our study were to investigate the relationship between trunk control and upper extremity performance and the objectivity of BBT. Materials (Patients) and Methods: Fifty patient with stroke aged 20-86 years, in the late subacute and chronic stages, were included in the study. mKBT, 9-Hole Peg Test, hKBT, Fugl-Meyer Upper Extremity Scale and BBT were used for upper extremity assessments, respectively. Trunk Impairment Scale and Trunk Control Test were used for trunk control assessment. Hypothesis tests were used for validity, inter-rater and test-retest methods were used for reliability. For test-retest reliability, mBBT and tBBT tests were used to the patients 7 days later. Analysis was performed with the Kinovea software to evaluate the objectivity of BBT. The relationship between trunk control and upper extremity performance was evaluated by Spearman correlation analysis. Results: As a result of our study, all of the hypothesis tests used for construct validity were confirmed. For reliability, ICC values were found to be 1.00 (1.0-1.0) in the mBBT and 0.91 (0.84-0.94) in the tBBT among the evaluators of the most affected hand. In the test-retest, the ICC value were 0.86 (0.67-0.93) in mBBT and 0.97 (0.86-0.99) in tBBT. A weak-moderate statistically significant correlation was found between trunk control and upper extremity performance. In the analysis of BBT with Kinovea software, it was found that the persons preferred cubes from the regions close to them in 91.51% of the more affected hand and 90.28% in the less affected hand. Conclusion: mBBT and tBBT are valid and reliable tests in the evaluation of patient with stroke. The trunk control affects upper extremity performance in person with stroke. Since the patient prefers cubes that are close to her/his in the BBT test, the completion time of the test may not objectively reflect the motor recovery in the upper extremity. BBT is frequently used in patient with stroke, but we think that mBBT and tBBT should be among the frequently used outcome measures.