Effect of various surface treatments and luting cements on shear bond strength between peek and indirect composite
Çeşitli yüzey işlemlerinin ve simanların peek ve endirekt kompozit arasındaki makaslama bağlanma dayanımı üzerine etkisi
- Tez No: 789866
- Danışmanlar: PROF. DR. İDİL DİKBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: PEEK, Kumlama, Sülfürik asit, Er:YAG lazer, makaslama bağlanma dayanımı, PEEK, Sandblasting, Sulfuric acid, Er:YAG laser, shear bond strength
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu in vitro çalışmanın amacı, üç farklı yüzey işleminin, iki simanın ve ısıl döngünün PEEK ve endirekt kompozit arasındaki makaslama bağlanma dayanımı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Toplam 240 disk şeklindeki PEEK numunesi yüzey işlemi yöntemlerine göre rastlantısal olarak dört gruba ayrıldı: Yüzey işlemi uygulanmayan grup (control), 110 µm'lik Al2O3 ile kumlama uygulanan grup, %98'lik sülfürik asit uygulanan grup, Er:YAG lazer uygulanan grup. Yüzey pürüzlülüğü Atomik Kuvvet Mikroskobu ile ölçüldü. Her grup, kullanılan yapıştırma simanına göre iki alt gruba ayrıldı: geçici siman (TempBond NE) ve rezin siman (RelyX U200) ile simante edilen gruplar. PEEK ile bir endirekt kompozit materyal (Gradia) arasındaki simantasyon işlemi tamamlandıktan sonra, tüm alt gruplar ısıl döngü uygulanıp uygulanmadığına göre iki alt gruba ayrıldı (n=15). Makaslama bağlanma kuvveti ölçüldü ve başarısızlık tipleri değerlendirildi. Veriler, çoklu karşılaştırmalar için Üç Yönlü ANOVA ve Bonferroni ayarlamaları kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Kumlama grubu en yüksek yüzey pürüzlülük değerlerini göstermiştir (p=0,000). RelyX U200 ile yapıştırılan örneklerin makaslama bağlanma dayanımı (6.871-25.134 MPa) TempBond NE ile simante edilen örneklerinkinden (1.958-6.772 MPa) (p=0.000) daha yüksekti. Isıl döngü, tüm gruplarda makaslama bağlanma dayanımında azalmaya neden oldu (p=0.000). En sık görülen başarısızlık tipi adeziv ayrılma idi. PEEK yüzeyinde en fazla pürüzlülük kumlama yöntemi ile elde edildi. RelyX U200 rezin siman, TempBond NE'ye kıyasla üstün bağlanma dayanımı sağladı. En yüksek makaslama bağlanma dayanımı RelyX U200 ile yapıştırılmış, kumlanmış yüzeyler için gözlemlendi, bunu sırasıyla RelyX U200 ile yapıştırılmış lazer uygulanmış, sülfürik asitle dağlanmış ve işlem uygulanmamış PEEK yüzeyleri izledi. Isıl döngü, tüm gruplarda PEEK'e bağlanmayı zayıflattı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this in vitro study was to evaluate the effects of three different surface treatments, two luting cements and thermocycling on the shear bond strength between PEEK and indirect composite. A total of 240 disc-shaped PEEK specimens were randomly divided into four groups according to surface treatment methods: no-treatment (control), sandblasting with 110 µm particle Al2O3, 98% sulfuric acid etching, Er:YAG laser irradiation. The surface roughness was measured with Atomic Force Microscope. Each group was divided into two subgroups according to the luting cements: a temporary cement (TempBond NE) and a resin cement (RelyX U200). After the bonding between PEEK and an indirect composite material (Gradia) was completed, all subgroups were further divided into two subgroups according to whether thermocycling was applied or not (n=15). Shear bond strength was measured, and the failure modes evaluated. The data were statistically analyzed using a Three-Way ANOVA and Bonferroni adjustments for multiple comparisons. The sandblasting group demonstrated the highest surface roughness values (p=0.000). A higher level of shear bond strength was observed in the samples luted with RelyX U200 (6.871-25.134 MPa) compared to TempBond NE (1.958-6.772 MPa) (p=0.000). Thermocycling caused a decrease in shear bond strength in all groups (p=0.000). The most frequent failure mode was adhesive failure. The highest roughness on the PEEK surface was obtained by the sandblasting method. RelyX U200 cement provided superior bond strength compared to TempBond NE. The highest mean shear bond strengths were observed for sandblasted surfaces, followed by laser-irradiated, sulfuric acid etched, and untreated PEEK surfaces luted with RelyX U200. Thermocycling weakened the bonding to PEEK in all groups.