Obezite cerrahisinde cerrahı sonrası hızlandırılmış iyileşme (ERAS) protokolü uygulaması ile geleneksel yöntemin hasta iyileşme sürecine etkisinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü bir çalışma
Comparison of the effects of the eras protocol application and the effects of the traditional method on the patient healing process in obesity surgery: A randomized controlled study
  1. Tez No: 789981
  2. Yazar: EYLÜL TÜLAY AYKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: ERAS Protokolü, Geleneksel Obezite Cerrahisi, Obezite Cerrahisi, Obezite Cerrahisi Hemşirelik Girişimleri, ERAS Protocol, Traditional Bariatric Surgery, Obesity Surgery, Bariatric Surgery Nursing Interventions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Araştırma, obezite cerrahisinde“Cerrahi sonrası hızlandırılmış iyileşme (Enhanced Recovery After Surgery/ERAS) Protokolü”'ne dayalı bakım ile geleneksel yöntemin hasta iyileşme sürecine etkisinin karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın evrenini özel bir hastanenin Obezite Cerrahi Kliniği'nde 2022 yılında obezite cerrahisi geçiren 18 yaş üstü 700 hasta oluşturdu. Araştırmanın örneklemine ise 15 Nisan-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında obezite cerrahisi geçirecek, araştırma kriterlerine uygun ve gönüllü 18 yaş üstü 64 kontrol 64 deney grubu olmak üzere 128 hasta alındı. Örneklemi oluşturan 128 hasta, random rakam üreten bir bilgisayar programı kullanılarak 2 gruba atandı. Araştırma amacı doğrultusunda gruplar A ve B grubu olarak kodlandı ve gruptaki hastalara iki farklı cerrahi yöntem hazırlığı ve cerrahi süreç uygulandı. Uygulanan iki farklı cerrahi yöntem hazırlığı ve cerrahi sürecin hasta iyileşme sürecine etkisi karşılaştırıldı. Araştırmada veriler hastaların özelliklerini tanıtan kişisel tanıtım formu, Rhodes Bulantı-Kusma ve Öğürme İndeksi (BKÖİ), Mcgill Ağrı Ölçeği ile ERAS Hızlandırılmış Bakım Protokolu kapsamında oluşturulan Ameliyat Sonrası Değerlendirme Formu ile toplandı. Ölçekler için izin alındı, Ameliyat Sonrası Değerlendirme Formu'nun ERAS Hızlı Bakım Protokolü konusunda deneyimli hekim ve hemşirelerden oluşan alan uzmanlarının değerlendirmeleri doğrultusunda kapsam geçerlilik hesaplaması yapıldı. Veriler SPSS Paket Programı'nda analiz edildi. Verilerin değerlendirilmesinde frekans, yüzde ve standart sapma hesaplamaları yapılırken gruplar arası karşılaştırmalar bağımsız örneklem t testi ile yapıldı, bulguların anlamlılık değeri olarak p≤ 0,05 alındı. Bulgular: Hastaların %50,8'i kadın %49,2'si erkek, yaş ortalaması 35,88±12,664 olup %51,3'nün hekim tarafından tanı konulmuş başka bir hastalığı vardı. Kontrol ve deney grubunun ameliyat öncesi özellikleri bütün alt değişkenlerde farklılık göstermemektedir (p≥ 0,05). İki yöntem arasında yapılan karşılaştırmada ameliyat sonrası sağlık durumu, iyileşme hızı, ağrı, bulantı-kusma-öğürme düzeylerinde deney grubu lehine istatistiksel açıdan anlamlı fark saptandı (p≤ 0,05). Deney grubundaki hastalarda ameliyat sonrası daha az ve kısa süreli ağrı tespit edildi (p= 0,000). Deney grubunun kontrol grubuna göre ameliyat sonrası yaşadığı promlemlere ilişkin şikayetlerin anlamlı düzeyde daha az olduğu görüldü (p≤ 0,05). Deney grubu hastalarının daha hızlı iyileştiği ve kontrol grubuna göre ortalama 2,19 gün önce taburcu oldukları tespit edildi (p≤ 0,001). Ağrı, bulantı, kusma ve öğürme ile ilgili yapılan karşılaştırmalarda bütün değişkenlerde deney grubu hastalarında anlamlı düzeyde iyileşme sürecinin olumlu olduğu tespit edildi (p≤ 0,05). Sonuç olarak; ERAS Hızlı Bakım Protokolü'nün obezite cerrahi tedavisinde kontrol grubuna uygulanan geleneksel tedavi yöntemine göre anlamlı derecede daha erken iyileşme sonuçları verdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to compare the effectiveness of care based on the“Accelerated Recovery After Surgery (ERAS) Protocol”and the traditional method in bariatric surgery and demonstrate the difference between the two methods based on evidence. Materials and Methods: The population of this study consisted of 700 patients over the age of 18 who underwent bariatric surgery in the Obesity Surgery Clinic of a private hospital in 2022. The sample of the present study included 128 patients who were over 18 years old, who had undergone bariatric surgery between April 15 and July 31, 2022, and who were eligible for the research criteria and attended voluntarily. One hundred twenty-eight patients in the sample were assigned to two groups using a computer program that generated random numbers. For this research, groups were coded as groups A and B, and two different surgical preparations and surgical procedures were applied to the patients in the group. The effects of two different surgical method preparations and the surgical process on the patient's recovery were compared. The data were collected with the personal introduction form introducing the characteristics of the patients, the Rhodes Nausea-Vomiting and Regurgitation Index (WPI), the Mcgill Pain Scale and the Postoperative Evaluation Form created within the scope of the ERAS Accelerated Care Protocol. Permission was obtained for the scales, and the content validity calculation of the Postoperative Evaluation Form was made in line with the evaluations of the physicians and nurses experienced in the ERAS Rapid Care Protocol. The data were analyzed using SPSS Package Program. While calculating frequency, percentage and standard deviation in the evaluation of the data, comparisons between groups were made with the independent sample t-test, and p≤ 0.05 was taken as the significance value of the findings. Results: Of the patients, 50.8% were female, 49.2% were male, the mean age was 35.88±12,664, and 51.3% had another disease diagnosed by a physician. Preoperative characteristics of the control and experimental groups did not differ in all sub-variables (p≥ 0.05). In the comparison between the two methods, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group in the postoperative health status, recovery rate, pain, and nausea-vomiting-retching levels (p≤ 0.05). The patients in the experimental group had less and short-term pain after surgery (p= 0.000). It was observed that the experimental group had significantly fewer complaints about the problems experienced after the operation compared to the control group (p≤ 0.05). In the comparisons made regarding pain, nausea, vomiting and retching, the experimental group results were significantly positive in all variables (p≤ 0.05). As a result, the ERAS Rapid Care Protocol gave significantly earlier recovery results than the traditional treatment method applied to the control group in the surgical treatment of obesity.