Sorunlu kumar oynama davranışı gösteren kişilerin özelliklerinin belirlenmesi ve tedavide psikoeğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Characteristics of i̇n people wi̇th gambli̇ng problems and the effectiveness of brief intervention in the treatment
- Tez No: 790046
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ AKVARDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: kumar oynama bozukluğu, psikoeğitim, müdahale, tedavi, gambling disorder, psychoeducation, intervention, treatment
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Giriş: Günümüzde şans/kumar oyunlarının kazanç amaçlı oynanması oluşturduğu olumsuz sonuçlarla önemli bir halk sağlığı sorunudur. Son yıllarda internetin kullanımının artması kumarın çevrimiçi olarak oynanmasını yaygın hale getirmiş, kumar oynama bozukluğunun (KOB) ve kumar ilişkili problemlerin artmasına neden olmuştur. Kumarın yol açtığı zararlar KOB'u mümkün olan en erken zamanda ve mevcut en iyi müdahalelerle tedavi etmenin önemini vurgulamaktadır. Ülkemizde kumar oynama bozukluğu ile ilgili çalışmaların sayısı oldukça azdır ve KOB tedavisi üzerine daha fazla müdahale çalışmasına gereksinim duyulmaktadır. Çalışmamızda katılımcıların kumar oynama özelliklerinin, kumar oynama ile ilişkili bilişlerinin ve kumar oynama motivasyonlarının belirlenmesi, eşlik eden psikiyatrik belirtilerin ve yaşam kalitesinin incelenmesi, dört seanstan oluşan psikoeğitsel müdahalenin yapılması ve etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya 29 hasta katılmıştır, 17 hasta müdahaleyi tamamlamış, 15 hasta müdahaleden 1 ay sonra olan izlem görüşmesine katılmıştır. Değerlendirme görüşmesinde katılımcılara South Oaks Kumar Tarama Testi (SOKTT), Patolojik Kumar Oynama Ölçeği, Kumara İlişkin Bilişler ölçeği, Kumar Oynama Nedenleri Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, WHO-5 İyilik Durumu İndeksi, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) uygulanmıştır. Müdahale aşamasında 4 seanstan oluşan psikoeğitsel müdahale yapılmış Kumara İlişkin Bilişler ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, WHO-5 İyilik Durumu İndeksi, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) tekrar uygulanarak müdahalenin etkinliği değerlendirilmiştir. İzlem aşamasında ise müdahaleden bir ay sonra Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, WHO-5 İyilik Durumu İndeksi, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (WHOQOL-BREF) uygulanarak müdahalenin etkisinin devam edip etmediği araştırılmıştır. Bulgular: KOB olan kişilerde anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik belirtilerin ve suisid girişimi oranlarının yüksek olduğu, bilişsel çarpıtmalar arttıkça depresyon düzeyinin arttığı, yaşam kalitesinin düştüğü saptanmıştır. Müdahale sonrası kişilerin kumar oynama davranışının, kumara dair bilişsel çarpıtmalarının, depresyon ve anksiyete düzeyinin azaldığı, yaşam kalitesinin genel sağlık ve psikolojik sağlık alanlarında iyileşme olduğu ve bu etkinin müdahaleden bir ay sonra da korunduğu saptanmıştır. Sonuçlar: Kumar oynama kişiyi sadece finansal olarak değil, ruhsal ve sosyal olarak da etkilemektedir. Psikoeğitsel müdahale KOB'da kumar oynama davranışını, kumara dair bilişsel yanılgıları ve eşlik eden psikiyatrik belirtileri azaltmış, yaşam kalitesinde iyileşme sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Nowadays gambling disorder (GD) is an important public health problem with its negative consequences. The increase in the use of the internet in recent years has made gambling online widespread and has led to an increase in gambling disorder and gambling-related problems. Gambling-related harms highlight the importance of treating gambling disorder as early as possible and with the best available interventions. In our country, the number of studies on gambling disorder is very few and more intervention studies on the treatment of GD are needed. Our study was aimed to determine the gambling characteristics, gambling-related cognitions, gambling motivations and investigate the accompanying psychiatric symptoms and quality of life, implement psychoeducational intervention consisting of four sessions and to investigate its effectiveness. Method: 29 patients participated in the study, 17 patients completed the brief intervention, 15 patients participated in the follow-up interview 1 month after the intervention. In the evaluation interview, the participants were given The South Oaks Gambling Screen (SOGS), the Gambling-Related Cognitions Scale (GRSC), The Five-Factor Gambling Motives Scale, the Problematic Gambling Severity Index (PGSI), the Brief Symptom Inventory, The Beck Depression Inventory (BDI), The Beck Anxiety Inventory (BAI), The WHO-5 Well-Being Index, World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form Turkish Version (WHOQOL-BREF-TR) was applied. In the intervention stage, psychoeducational intervention consisting of 4 sessions was applied and the effectiveness of the intervention was evaluated with the Gambling-Related Cognitions Scale, The Beck Depression Inventory, The Beck Anxiety Inventory, The WHO-5 Well-Being Index, World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form Turkish Version. In the follow-up phase, one month after the intervention Beck Depression Inventory, The Beck Anxiety Inventory, The WHO-5 Well-Being Index, World Health Organization Quality of Life Scale-Short Form Turkish Version were applied to investigate whether the effect of the intervention continued. Results: Psychiatric symptoms such as anxiety, depression and suicidal attempt rates are high in people with gambling problems. It was determined that as cognitive distortions increase, the level of depression increases, quality of life decreases in GD. It was determined that after the intervention, the gambling behavior, cognitive distortions of gambling, depression and anxiety levels decreased, the quality of life improved in the areas of general health and psychological health and this effect was preserved one month after the intervention. Discussion: Gambling affects the person not only financially, but also psychological and socially. It is thought that psychoeducational intervention in GD reduce gambling behavior, cognitive distortions about gambling and accompanying psychiatric symptoms, and improve quality of life.