Çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerde, hastane bilgi sistemini benimsemenin, tekno-stres ve iş doyumları üzerine etkisi
The effect of adoption of hospital information system on techno-stress and job satisfaction of nurses working in pediatric clinics
  1. Tez No: 790084
  2. Yazar: BİLGE ŞAKRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KÖKCÜ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital hastane, Hastane bilişim sistemleri, İş doyumu, Sağlık Bilgileri ve Yönetim Sistemleri Toplumu, Tekno stres, Digital hospital, Hospital information systems, Job satisfaction, Health Information and Management Systems Society, Techno stress
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Araştırma çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerde, hastane bilgi sistemini benimsemenin, tekno-Stres ve iş doyumları üzerine etkisi belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırma İstanbul'da bulunan bir devlet hastanesinin pediatri ünitelerinde çalışan 190 hemşire ile gerçekleştirildi. Veriler anket yöntemi ile“Tanıtıcı Bilgiler Formu”,“Hastane Bilgi Sistemleri Benimseme Ölçeği”,“Tekno- stres Ölçeği”ve“Minnesota İş Doyumu Ölçeği”kullanılarak toplandı. Araştırmada elde edilen veriler SPSS Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanıldı. Hemşirelerin ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelendi. Hemşirelerin tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova) ve post hoc (Tukey, LSD) analizleri kullanıldı. Araştırmaya katılan hemşirelerin %68,9'unun kadın, %46,8'inin 18-24 yaş aralığında %62,1'inin bekar ve %66,3'ünün lisans ve üzeri mezunu olduğu belirlendi. Hemşirelerin %61,6'sının 3-10 yıldır bilgisayar kullandığı, %54,7'sinin ise 0-3 yıldır HBS kullandığı saptandı. Hemşirelerin Hastane Bilgi Sistemlerini (HBS) benimseme durumları ile deneyimledikleri teknostres arasında negatif yönlü, iş doyumu ile pozitif yönlü ilişki olduğu belirlendi. Bu sonuçlar, hemşirelerin HBS'yi benimsemelerinin teknostresi azaltmak ve iş doyumunu artırmak üzerinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar ışığında sağlık hizmeti verilen kurumlarda HIMMS sistemi kullanımının yaygınlaştırılması ve çalışanların hizmet içi eğitim programları ile desteklenmesi, farklı gruplarla daha geniş kapsamlı araştırmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
The research was carried out as a descriptive and relationship seeker in order to determine the effect of adopting the hospital information system on techno-Stress and job satisfaction in nurses working in pediatric clinics. The research was carried out with 190 nurses working in the pediatric units of a state hospital in Istanbul. Data were collected by questionnaire method using the“Descriptive Information Form”,“Hospital Information Systems Adoption Scale”,“Techno-stress Scale”and“Minnesota Job Satisfaction Scale”. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS Windows 22.0 program. Frequency and percentage analyzes were used to determine the descriptive characteristics of nurses, and mean and standard deviation statistics were used to analyze the scale. Relationships between dimensions determining nurses' scale levels were examined through Pearson correlation and linear regression analyses. T-test, one-way analysis of variance (Anova) and post hoc (Tukey, LSD) analyzes were used to analyze the differences in scale levels according to nurses' descriptive characteristics. It was determined that 68.9% of the nurses participating in the study were women, 46.8% were between the ages of 18-24, 62.1% were single, and 66.3% had a bachelor's degree or higher. It was determined that 61.6% of the nurses used computers for 3-10 years and 54.7% of them used RLS for 0-3 years. It was determined that there was a negative relationship between nurses' adoption of Hospital Information Systems (HIS) and the technostress they experienced, and a positive relationship with job satisfaction. These results show that nurses' adoption of RLS is highly effective on reducing technostress and increasing job satisfaction. In the light of these results, it is recommended to expand the use of the HIMMS system in healthcare institutions, to support employees with in-service training programs, and to conduct more comprehensive studies with different groups.