Vergi kaçakçılık suçlarından sahte belge düzenleme suçu ile özel soruşturma ve kovuşturma usulleri
Special investigation and prosecution procedures for issuing false documents for tax evasion crimes
- Tez No: 790102
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEYSEL GÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: vergi, vergi kaçakçılık suçları, belge, sahte belge, özel soruşturma ve kovuşturma usulleri, tax, tax evasion offences, document, forged document, special investigation and prosecution procedures
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Vergi hukukuna ilişkin hukuka aykırı olarak gerçekleşen eylemler bakımından 213 sayılı VUK'ta bazı cezai hükümler içeren düzenlemeler bulunmaktadır. Burada VUK madde 359'da“Kaçakçılık Suçları ve Cezaları”başlığı ile vergi kaçakçılık suçlarını düzenlemiştir. Belirtilen maddede birçok suç düzenlenmiş olup 359/b maddesinde başka eylemlerin yanında sahte belge düzenleme suçuna ilişkin eyleme de yer verilmiştir. Yine VUK'un çeşitli maddeleri ile bu suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma yapılırken uyulması gereken özel hükümler de getirilmiştir. Bu çalışma ile de vergi kaçakçılık suçlarından olan ve uygulamada en sık görülen sahte belge düzenleme suçu ve bu suça ilişkin soruşturma ve kovuşturma usulleri üzerinde durularak ayrıntılı değerlendirme yapılacaktır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birince bölümde, vergi, vergi hukuku, vergi kabahati kavramı, vergi suçu kavramı, vergi suçlarının neler olduğu ile belge ve belge unsurlarının üzerinde kısaca durulmuştur. İkinci bölümde, sahte belge kavramı, sahte belge düzenleme suçu ve bu suçun unsurları ile bu suça ilişkin yaptırım, dava ve cezayı kaldıran durumlar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, sahte belge düzenleme suçuna ilişkin özel soruşturma ve kovuşturma usulleri üzerinde durulmuştur. Çalışma, genel değerlendirmenin yapıldığı sonuç kısmıyla da tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax Procedure Law (TPL) No. 213 includes some penal provisions regarding tax law. In Article 359 of the TPL, with topic of“Smuggling Offences and Penalties”, tax evasion offences are regulated. Many offences have been regulated in the mentioned article, and in article 359/b, besides other actions, the action regarding the offence of issuing forged documents is also included. With various articles of the TPL, special provisions have been introduced that must be complied with while investigating and prosecuting this offence. In this study, a detailed evaluation will be made by focusing on the offence of issuing forged documents, which is one of the tax evasion offences and the most common offence in practice, and the investigation and prosecution procedures related to this offence. The study consists of three parts. In the first part, tax, tax law, tax offence concept, tax offences documents and document elements are briefly emphasized. In the second part, the concept of forged documents, the offence of issuing forged documents and the elements of this offence and the situations that abolish the sanctions, lawsuits and penalties related to this offence are emphasized. In the third part, special investigation and prosecution procedures regarding the offence of forged documents are discussed. The study was also completed with the conclusion part where the general evaluation was made.