Sahte belge düzenleme ve kullanma fiilleri ile işlenen vergi kaçakçılığı suçlarının vergi hukuku ve ceza hukuku bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of tax evasion crimes committed by issuing and using forged documents in the context of tax law and criminal law
- Tez No: 814526
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT SİLAHŞÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Vergi Suçu, Vergi Kaçakçılığı, Vergi Kaçırma, Sahte Belge, Tax Crime, Tax Evasion Crimes, Forged Document
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun“Kaçakçılık suçları ve cezaları”başlıklı 359'uncu maddesinde vergi kaçakçılığı suçu seçimlik hareketler halinde düzenlenmektedir. Kanun'un m.359/b hükmü uyarınca, vergi kaçakçılığı suçunun“belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenlemek veya bu belgeleri kullanmak”fiilleriyle işlenmesi mümkündür. Mükelleflerin“düzenleme”veya“kullanma”fiillerinden birini veya her ikisini birden gerçekleştirmesi ile tek suç meydana gelmektedir. Vergi kanunlarına aykırı davranışlar şeklinde ortaya çıkan sahte belge ile işlenen kaçakçılık fiilleri kamu düzenini ihlal etmektedir. Devletin mali kaybına sebep olan, diğer bir ifadeyle, hazinenin zararına yönelik işlenen kaçakçılık fiillerinin yaptırımları olarak VUK'ta hürriyeti bağlayıcı cezalar öngörülmüştür. Dolayısıyla, fiillerin işlenmesi halinde vergi kaçakçılığı suçunun vuku bulduğunun tespiti ve uygulanacak yaptırımlara karar verilmesi ceza mahkemelerinin görev alanına girmektedir. Bu nedenle, sahte belge düzenleme ve kullanma suçlarının maddi konusunu oluşturan sahte belge kavramının ceza hukuku bağlamında değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede çalışmamızda öncelikle belge kavramı incelenmiş olup devamında vergi kanunlarında düzenlenmiş olan vergi suçlarına ve vergi kaçakçılığı suçuna değinilmiştir. Çalışmanın temelini oluşturan sahte belge düzenleme ve kullanma fiillerinin vergi hukuku ve ceza hukuku açısından değerlendirilmesinin yapıldığı üçüncü bölümde ise suçun unsurları anlatıldıktan sonra özel görünüş biçimleri açıklanmıştır. 7394 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerin de değerlendirildiği çalışmamız, vergi kaçakçılığı suçunun sonuçları açıklanarak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Article 359 of the Tax Procedure Law (TPL) No. 213 titled“Evasion crimes and penalties”regulates tax evasion crime as an offense with alternative acts. Pursuant to Article 359/b of the Tax Procedure Law, it is possible to commit the offense of tax evasion by“forging the original or copies of documents in whole or in part, or using these documents”. A single crime occurs when the taxpayer commits one or both of the acts of issuing and using forged documents. Tax evasion crimes that committed with forged documents, which occur in the form of actions contrary to tax regulations, violate public order. The Tax Procedure Law stipulates freedom restricting penalties as sanctions for tax evasion crimes that cause financial loss to the government, in other words, to the detriment of the treasury. Therefore, the determination of the occurrence of tax evasion crime and the decision on the sanctions to be imposed are within the jurisdiction of the criminal courts. For that reason, it is important to evaluate the concept of forged document, which constitutes the objective element of the offenses of issuing and using forged documents, in the context of criminal law. In this study, firstly the concept of document is examined, and followingly the tax crimes and tax evasion crimes regulated in the TPL are mentioned. In the third part, which the acts of issuing and using forged documents constitutes the basis of the study are evaluated in terms of tax law and criminal law, and the elements and the special appearance forms of these crimes are explained. The statements, in which the amendments made by Law No. 7394 are also evaluated, were concluded by explaining the consequences of the tax evasion crimes committed by issuing and using forged documents.