Mobil öğrenme destekli fen öğretim uygulaması: Elektrik yükleri ve elektrik enerjisi
Mobile learning supported science teaching application: Electric loads and electric energy
  1. Tez No: 790104
  2. Yazar: SALİH KUBİLAY KARATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen öğretimi, mobil öğrenme, öz yeterlilik, FeTeMM, science teaching, mobile learning, self-efficacy, STEM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Son dönemde mobil öğrenme araçlarının öğrenme ortamlarında önemli oranda yer aldığı söylenebilir. Özellikle COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte mobil öğrenmeye olan ihtiyaç artmıştır. Bundan dolayı mobil öğrenme destekli fen öğretiminin araştırılması literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu kapsamda araştırmanın birinci amacı; mobil öğrenme destekli fen öğretiminin sekizinci sınıf öğrencilerinin Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (FeTeMM) alanlarına olan ilgilerine ve öz yeterlilik düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmanın ikinci amacı ise mobil öğrenme destekli fen öğretimi hakkında sekizinci sınıf öğrencilerinin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Van Erciş ilçesinde bulunan bir ortaokulun 8. sınıfında öğrenim gören deney grubunda 25 ve kontrol grubunda 20 öğrenci olmak üzere toplam 45 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak; Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik Alanları İlgi Ölçeği (FeTeMM-AİÖ), Bilişim Teknolojileri Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği (BTÖA) ve yarı yapılandırmış mülakat kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler; bağımlı t-testi, bağımsız t-testi ve ANOVA kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel veriler ise içerik analiz ile çözümlemiştir. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde; mobil destekli fen öğretiminin sekizinci sınıf öğrencilerinin FeTeMM ilgi alanları ve öz yeterlilik düzeyleri üzerinde olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca mobil destekli fen öğretimi hakkında öğrenciler, bilginin kalıcılığını artırdığını, dersi anlamayı kolaylaştırdığını, öğretici ve eğlenceli olduğunu belirtmişlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara bağlı olarak, mobil destekli fen öğretiminin farklı değişkenler üzerinde etkisini daha net olarak görebilmek için Fen Bilimleri dersinin farklı ünitelerinde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
It can be said that mobile learning tools have taken a significant place in learning environments recently. Especially with the transition to distance education due to the COVID-19 epidemic, the need for a mobile learning approach has increased. For this reason, it is thought that revealing the effectiveness of mobile learning supported science teaching will contribute to the literature. In this context, the first aim of the research is; the aim of this study is to examine the effect of mobile learning supported science teaching on the eighth grade students' interest in STEM fields and their self-efficacy levels. The second aim of the study is to determine the opinions of eighth grade students about mobile learning supported science teaching. In the research, quasi-experimental method was used. The study group of the research consists of a total of 45 students, 25 in the experimental group and 20 in the control group, studying in the 8th grade of a secondary school in Van Erciş in the 2021-2022 academic year. As data collection tools in the research; Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Interest Scale, Information Technologies Self-Efficacy Perception Scale (ITS) and semi-structured interview were used. Quantitative data obtained in the research; analyzed using Wilcoxon Signed Rank Test, Mann Whitney U Test, dependent t-test, independent t-test and ANOVA. Qualitative data were analyzed by content analysis. When the results of the research are examined; It has been determined that mobile-assisted science teaching has a positive effect on the eighth grade students' Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) interests and self-efficacy levels. In addition, students stated that mobile-assisted science teaching increases the permanence of knowledge, makes the lesson easier to understand, and is instructive and entertaining. Depending on the results obtained from the research, it is recommended that mobile assisted science teaching be used in different units of the Science course in order to see the effect on different variables more clearly.