Çevre korumasında idari denetim mekanizmaları ve etkinlik sorunu
Administrative audit mechanisms and the efficiency problem in environmental protection
  1. Tez No: 790396
  2. Yazar: ARZU ERDİNÇ ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, çevre koruma, çevre denetimi, idari denetim, idari yaptırım, etkinlik, caydırıcılık, Environment, environmental protection, environmental audit, administrative audit, administrative sanction, efficiency, deterrence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Günümüz dünyasında çevre sorunları ve bu sorunlara çözüm arayışları gündemdeki konuların başında yer almaktadır. Çevresel problemlerin belirgin bir şekilde artmasını sağlayan faktörler, çevre korumada yararlanılan araçların güncellenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Dünya genelinde çevre sorunlarının giderek büyümesini önleyebilecek ve çevre koruma anlayışının kazandırılmasını sağlayabilecek etkili araçlardan birisi de çevre denetimlerinin gerçekleştirilmesidir. Çevresel denetim, çevre sorunlarının ve bozulmalarının önlenebilmesi için oluşturulan bir çevre yönetim sürecidir. Çevre sorunlarının artışıyla birlikte çevre korumada kullanılan araçlardan biri de, idari yaptırımlardır. Bu bağlamda, çevre korumayı kendisine amaç edinen merkezi ve yerel idare teşkilatların idari yaptırımları çevreye zarar verebilecek davranışların azalmasına neden olacaktır. İdari yaptırımların, kontrollerin ve denetimlerin istikrarlı bir şekilde yapılması, bireylerin çevre koruma bilincinin artırılması, çevreye verilen zarar sonrasında gerçekleşecekler hakkında bilgilendirmelerin yapılması ve farkındalıkların oluşturulması çevrenin etkin bir şekilde korunacağını belirtmektedir. Üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünde, kavramsal ve kuramsal düzenleme oluşturularak çevre ile ilgili kavramlara değinilmektedir. İkinci bölümde, idari denetim boyutuyla çevre korumada etkinlik sorunu ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde de, ülkemizdeki çevre koruma ve idari denetim mekanizmalarına yer verilerek, sonuç ve değerlendirme yapılarak önerilerde bulunulmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmada çevre koruma göz önünde bulundurularak, idari denetim mekanizmalarının etkinliği saptanmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, environmental problems and the search for solutions to these problems are the leading subjects of the agenda. The factors causing the increase in environmental problems have revealed the necessity of updating the means used in environmental protection. One of the effective ways to prevent the increasing growth of environmental problems and to ensure that environmental protection awareness is raised around the world is environmental audit. Environmental audit is an environmental management process created to prevent environmental problems or degradation. One of the means used in environmental protection with the increase in environmental problems is administrative sanctions. In this context, administrative sanctions imposed by central and local administrative organizations that aim to protect the environment will lead to a decrease in behaviors that may harm the environment. It is stated that stable administrative sanctions, controls and inspections, increasing the environmental protection awareness of individuals, informing about what will happen after the harm to the environment, and raising awareness will effectively protect the environment. In the first part of the study, which consists of three parts, the concepts related to the environment are discussed by creating a conceptual and theoretical framework. In the second part of the study, the issue of environmental protection effectiveness is addressed in relation to administrative control. In the third part, environmental protection and administrative control mechanisms in Turkey are examined, and conclusions, evaluations, and recommendations are provided. In this respect, the study aims to evaluate the effectiveness of administrative control mechanisms by taking into account environmental protection.