Felsefi danışmanlık açısından Nermi Uygur'un felsefi söylemi
Nermi Uygur's philosophical discourse in terms of philosophical counseling
- Tez No: 790643
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ÇOTUKSÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Felsefe, Felsefi Söylem, Felsefi Danışmanlık, Nermi Uygur, Felsefi Terapi, Philosophy, Philosophical Discourse, Philosophical Counseling, Nermi Uygur, Philosophical Therapy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefi Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dünyada 1980'li yıllarda, yeni bir danışmanlık türü ve uygulamalı felsefe alanı olarak ortaya çıkan felsefi danışmanlık uygulamalarında kullanılan, ortak bir yöntem söz konusu değildir. Hemen her felsefi danışmanın farklı bir danışmanlık yaklaşımı vardır. Tüm bu yaklaşımların varolduğu zeminin, felsefi söylem ve felsefi bilgilerin yanı sıra, bir etkinlik olarak felsefe yapma yöntemlerinin olduğu ileri sürülebilir. Araştırmamızın temel amacı, bu farklı felsefi danışmanlık yaklaşımlarına alternatif olabilecek, felsefenin dilde yapılan bir etkinlik olduğu varsayımından hareketle, anadili Türkçe olan insanlar tarafından Türk kültür yapısına uygun, yeni bir yaklaşım ortaya koyabilmektir. Bu amaç doğrultusunda yaptığımız araştırmalar,“dil”,“kültür”,“insan”bağlamında derinleşen, felsefi söylemini bu kavramlar üzerinde yükselten Nermi Uygur'un felsefi söylemi üzerinedir. Bir yaşama filozofu olan Nermi Uygur'un bütün eserleri, içiçe geçmiş yapısıyla bir bütün olarak incelendiğinde, bir felsefi danışmanın danışan ya da danışanlarıyla karşılaşmasını sağlayan oturumlarına taşıyabileceği, söz konusu oturumların biçimsel yapısını oluşturacak kavramsal çerçeve ve bu kavramların sunduğu olanaklar ortaya çıkmaktadır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm“Felsefi Danışmanlık Nedir?”,“Felsefi Danışmanlık Açısından Felsefe Nedir?”,“Felsefi Danışmanlığın Tarihçesi Nedir?, ”Dünyada Felsefi Danışmanlıkta Yaklaşımları Belirleyen Kavramlar Nelerdir? gibi soruların yanıtları araştırılmıştır. İkinci bölümde ise Nermi Uygur'un felsefi söyleminin araştırılmasından önce,“Felsefi Söylem Nedir?”, genel hatlarıyla“Nermi Uygur'un Felsefi Söylemi Nedir?”,“Nermi Uygur Kimdir?”gibi soruların cevapları araştırılmıştır. Son olarak üçüncü bölümde ise Nermi Uygur'un Dilin Gücü (2016), Kuram-Eylem Bağlamı (2016), İnsan Açısından Edebiyat (2016), Dünyagörüşü (2016), Felsefenin Çağrısı (2016) başlıklı eserlerinin felsefi danışmanlık açısından alana sundukları, kavramlarının neler olduğu ve bu kavramlara nasıl yaklaştığı, felsefi danışmanlık açısından bu kavramların nasıl verimlendirilebileceği ve son olarak da Nermi Uygur'un özgün yöntemi olan“çözümleyici-betimleme yöntem”inin felsefi danışmanlıkta nasıl kullanılabileceği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
There is no common method used in philosophical counseling practices, which emerged as a new type of counseling and a field of applied philosophy in the world in the 1980s. Almost every philosophical counselor has a different counseling approach. It can be argued that the ground on which all these approaches exist is philosophical thinking and philosophical knowledge, as well as the methods of doing philosophy as an activity. The main purpose of our research is to examine these different philosophical counseling approaches and, based on the assumption that philosophy is an activity structured in language, to put forward an approach for philosophical counseling, which claims to be philosophical, that is appropriate to the Turkish cultural structure by native Turkish speakers. In line with this aim, our research is on the philosophical discourse of Nermi Uygur, who deepens in the context of“language”,“culture”and“human”and raises his philosophical discourse on these concepts. When all the works of Nermi Uygur, who is a philosopher of life, are examined as a whole with their intertwined structure, the conceptual framework that a philosophical counselor can bring to the sessions that enable him/her to meet with the advisee or advisees, the conceptual framework that will form the formal structure of these sessions and the possibilities offered by these concepts emerge. The research consists of three parts. In the first part, the answers to the questions“What is philosophical counseling?”,“What is philosophy in terms of philosophical counseling?”,“What is the history of philosophical counseling?”,“What are the philosophical counseling approaches in the world?”The answers to these questions were investigated. In the second part, the answers to the questions“What is Philosophical Discourse?”,“What is Nermi Uygur's Philosophical Discourse?”,“Who is Nermi Uygur?”were investigated before Nermi Uygur's philosophical discourse was investigated. Finally, in the third part, what Nermi Uygur's works titled Dilin Gücü, Kuram-Eylem Bağlamı, İnsan Açısından Edebiyat, Dünyagörüşü, Felsefenin Çağrısı offer to the field in terms of philosophical counseling, what his concepts are and how he approaches these concepts, how these concepts can be productive in terms of philosophical counseling, and finally, how Nermi Uygur's original method, the“analytical-descriptive method”can be used in philosophical counseling.