Disiplin hukuku çerçevesinde kamu görevlilerinin özel hayatının gizliliği
Privacy of public servants in the scope of disciplinary law
- Tez No: 790714
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN SEÇKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: disiplin hukuku, disiplin soruşturması, kamu görevlisi, özel hayat, özel hayatın gizliliği hakkının sınırlandırılması, disciplinary investigation, disciplinary law, limitations on right to privacy public servant, private life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Özel hayatın gizliliği hakkı anayasal güvence altındaki temel hak ve özgürlüklerden biridir. Anayasa'nın 20. maddesine göre herkes özel hayatının gizliliğine saygı gösterilmesini isteyebilmektedir. Ancak idari faaliyetin insan unsurunu oluşturan kamu görevlileri, bu statüye kendi rızaları ile girmeleri, kamu hizmetinin aksamadan ifa edilmesi, devletin ve mesleğin saygınlığının korunması gibi sebeplerle diğer kişilere uygulanmayan bazı sınırlamalara tabi olabilmektedir. Bu bakımdan kamu görevlilerinin özel hayat alanındaki birtakım fiilleri de disiplin soruşturmasına konu edilebilmektedir. Çalışmada, kamu görevlilerinin özel hayatlarına ilişkin hangi fillerinin disiplin suçu teşkil ettiği incelenmiştir. Bu fiillerin disiplin soruşturmasına konu olma şartlarına ve özel hayatla bağlantılı hususlara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to privacy is one of the fundamental rights and freedoms which is under the constitutional guarantee. According to Article 20 of Constitution, everyone can demand respect for their private life. The public servants who constitute the human element of administrative activity, may be subject to certain limitations that are not applied to other persons for reasons such as they enter into status of public servant with their own consent, the performance of public service without interruption, and the protection of the dignity of the state and the profession. In this respect public servant's acts which are in the scope of private life may be subject to disciplinary investigation. This study examines which acts of public servants in their private lives constitute disciplinary offenses. The conditions for these acts to be subject to disciplinary investigation and the issues related to private life are also included.