Kronik ekstremite tehdit edici iskemide dizaltı lezyonlara yönelik cerrahi ve endovasküler tedavilerin retrospektif karşılaştırılması
Retrospective comparison of surgical and endovasculary treatment for infrapopliteal lesions on chronic limb threatening ischemia
  1. Tez No: 790829
  2. Yazar: SENCER KILIÇ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik Arter Hastalığı, Kronik Ekstremite Tehdit Edici İskemi, İnfrapopliteal Arteriyel Lezyonlar, Cerrahi vs Endovasküler, Bypass vs Anjiyoplasti, Peripheral Artery Disease, Chronic Limb Threatening Ischemia, Infrapopliteal Arterial Lesions, Surgery versus Endovascular, Bypass versus Angioplasty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giderek daha sık karşılaşılan, erken tanı ve uygun tedavi sağlanamaması halinde uzuv kaybı ve hatta ölüme sebebiyet verebilen KETİ'nin tedavi sürecinde Cerrahi müdahale ile Endovasküler müdahalenin infrapopliteal lezyonlara indirgenerek kıyaslanmasını hedeflediğimiz çalışmamız ile erken dönemde enfeksiyon kontrolünün mortalite üzerindeki olumlu etkisini, uzun dönem takiplerde hasta uyumunun önemini ve literatüre infrapopliteal lezyonlara yönelik uygulanan müdahaleler ile ilgili daha fazla veri kazandırılması gerektiğini gösterdik. İleriki dönemde yapılacak daha fazla hasta ve çok merkezli çalışmalar bu alandaki uygun tedavi planlarının çizilmesinde fayda sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
We showed positive effect of infection control on early mortality, importance of patient cooperation among longterm control and need of more trial and more cases for intervention of infrapopliteal lesions with our trial that focused on the increasingly common CLTI, can cause limb loss and death, and compasrisson of surgical and endovasculary treatment for arterial lesions with reducing them into infrapopliteal scale.In the future, more multicentre trial with more patient will show us a better way to benefit CLTI treatment.